Comunicat Plataforma contra el TTIP i CETA

Dimecres 15 de febrer del 2017

La campanya No al TTIP, CETA i TiSA lamenta que avui s’hagi ratificat en el Parlament Europeu el CETA –Comprehensive Economic and Trade Agreement, l’acord comercial signat per Canadà i la Unió Europea el passat 30 d’octubre. L’han refrendat els vots de conservadors, socialdemòcrates i liberals i han votat en contra l’Esquerra Unitària, els Verds i alguns socialdemòcrates. En total 408 vots a favor, 253 en contra i 33 abstencions.

«Quan tots els altres arguments fracassen, l’únic que els ha quedat dir és que hi ha valors compartits amb Canadà o que el contrari a un acord com el CETA seria donar suport a Trump -però les persones ens hem tornat molt més intel·ligents en tot allò a què es refereix al comerç i és una vergonya reduir el debat a una cosa tan simplista» denuncien membres de la campanya NO al TTIP

Les organitzacions socials, ambientals, sindicats i altres sectors professionals recorden que malgrat que el CETA hagi estat aprovat a l’euro-cambra, és ara el moment dels Parlaments estatals de bloquejar el procés de ratificació. No podem permetre que un tractat de comerç i inversions dictamini les nostres normes socials, ambientals o laborals. Ara més que mai urgeix l’organització social per fer front un model de globalització fracassat que únicament augmenta les esquerdes de desigualtat i accelera el canvi climàtic, provocant descontent social i donant pas a populismes de la dreta que intenten capitalitzar el descontentament social a favor seu.

Els defensors del CETA -fins i tot el Partit Popular, Ciudadanos i el Partit Socialista- han seguit presentant-lo fins al darrer moment com un gran acord que millorarà l’intercanvi de béns i serveis entre les parts, creant riquesa i facilitant la creació d’ocupació -a pesar que la comissió parlamentària d’Ocupació i Afers Socials hagi aprovat una opinió en contra del CETA.

«Aquells que han votat a favor del CETA carreguen amb una gran responsabilitat històrica a les seves espatlles -hem d’aturar la concentració del poder industrial i financer» recorda el vicepresident del grup europe Esquerra Unitària, Patrick Le Hyaric.

A la votació d’avui allò que s’ha dirimit al Parlament Europeu és qualque cosa més que una votació sobre un acord comercial, s’ha votat el model socioeconòmic que pot imperar a Europa a les dècades vinents, molt en la línia de les polítiques d’austeritat i retalls que estan patint les classes populars des de l’inici de la mal nomenada crisi econòmica.

La campanya No al TTIP recorda que malgrat que el resultat de la votació cap lluita està perduda. L’acord amb Canadà té un pas obligat pels Parlaments estatals i alguns regionals, la seva tramitació pot presentar algunes sorpreses. En aquest procés es trobaria l’oportunitat d’acabar definitivament amb aquest, ja que alguns països mostren seriosos dubtes sobre la idoneïtat de la seva implantació.

«Votar pel CETA és comprar gat per llebre» recorda l’eurodiputada socialista belga Marie Arenas qui afirma que seguirà advocant per cercar el vot en contra en la ratificació estatal.

La campanya No al TTIP que ha impulsat des de fa mesos accions i mobilitzacions en contra del CETA es reafirma en el seu posicionament no només contra aquest tractat sinó també contra altres com són el TTIP i el TiSA, manifesta la seva intenció de seguir treballant -enfront del silenci dels grans mitjans de comunicació- per informar a la població dels impactes que aquests suposen per a les nostres vides quotidianes i sobre els nostres drets.