Maite Salord
Fer balanç de la gestió de govern de dos anys és, potser, més complicat que fer-la de tot un mandat perquè és inevitable tenir la sensació que et fan l’examen final a mitjan curs i que, per tant, les respostes han de ser incompletes per força. I, tanmateix, repassant la feina feta, es posa en evidència que el ritme del dia a dia ha estat intens i els resultats, ben visibles i reals.
Així, fa dos anys, vam formar el govern de pacte (PSOE, MÉS per Menorca i Podemos) que els menorquins ens havien demanat, global i plural, que ha gestionat de manera eficaç a partir del debat i el diàleg intern per tirar endavant els eixos dels acords programàtics. La nostra primera decisió va ser aprovar una rebaixa dels sous dels càrrecs per dedicar-lo, íntegrament a polítiques de Benestar Social, per reforçar les ajudes per als col·lectius més vulnerables, per a l’escolarització de 0 a 3 anys i per dur a terme polítiques d’habitatge.
És evident, per tant, que, des del primer moment, la prioritat de l’equip de govern del Consell Insular de Menorca han estat les persones. Per això, hem avançat en polítiques socials d’infància, donant suport als Ajuntaments per l’obertura de menjadors escolars d’estiu, becant les famílies amb menys recursos amb infants de 3 a 14 anys perquè puguin accedir a aquest servei bàsic. També hem incrementat l’ajuda als ajuntaments per sostenir les escoletes, i cada any sumem més recursos per a les beques a famílies amb dificultats.
D’altra banda, i amb la voluntat d’acostar l’Administració als ciutadans, hem posat en marxa la Comissió de Greuges, única a les Illes, i el Consell d’Illa, com a òrgan de màxima participació i hem avançat cap a una administració més transparent, amb més informació al web institucional i a les xarxes socials, i responent amb la màxima celeritat a les peticions d’informació específica. Així mateix, hem donat espai a l’oposició, convidant-los a formar part del Consell Executiu, incorporant-los com a patrons a la Fundació Foment del Turisme, i facilitant-los un espai propi al web institucional per publicar les seves notícies.
M’agradaria destacar que hem elaborat el primer Pla d’Acció de la Reserva de Biosfera, una obligació que mai s’havia executat, en el qual, també per primera vegada, s’ha implicat el Govern Balear amb una inversió de 120.000 € anuals, així com l’ampliació de la Reserva a la zona marina. I que hem iniciat la revisió del Pla Territorial Insular (s’hauria hagut de fer, preceptivament el 2013), que ha estat l’instrument que ha permès fer un ús sostenible i ordenat del territori que dóna valor diferencial a la nostra illa.
Ara bé, el tema, sens dubte, més complex que ens vam trobar damunt la taula van ser les obres a la carretera ME-1, començades pel PP i que tantes protestes van generar. I, avui, puc dir amb satisfacció, que estan reconduïdes a partir de criteris de sostenibilitat territorial, econòmica i seguretat: hem rescindit el contracte entre Maó i Alaior sense cost per a l’administració; hem iniciat de les obres entre Ferreries i Ciutadella i són imminents les de l’enllaç d’entrada a Alaior. I, en paral·lel, s’han fet millores en el transport públic amb actuacions concretes que s’han traduït en un augment significatiu d’un 16,5% d’usuaris en dos anys.
Pel que fa als sectors econòmics, hem afavorit la unitat d’acció entre l’Administració i el sector turístic, amb la Fundació Foment del Turisme de Menorca, per treballar la promoció a través de la posada en valor de l’entorn natural de l’illa, la seva gastronomia, cultura i patrimoni, per allargar la temporada turística, cosa que les xifres ens diuen que, a poc a poc, es va aconseguint. També hem volgut donar un impuls a la diversificació econòmica de l’illa a través del projecte Made in Menorca, que engloba la promoció del producte local produït i elaborat a Menorca, i que fomenta el consum de proximitat i la introducció en nous canals de comercialització, per potenciar el sector agrari i pesquer, el comerç de proximitat i la petita i mitjana empresa. En aquest sentit, no puc deixar de fer esment a la posada en marxa, gràcies al Govern Balear, del Centre Bit de Menorca, conscients que la innovació i la tecnologia serà un dels eixos estratègics per al desenvolupament socioeconòmic de l’illa.
I, si reconduir el projecte de la carretera va ser el tema més complicat que ens vam trobar, revifar una gestió cultural pràcticament inexistent ha estat una feina que, gràcies al convenciment i la constància, ja dóna bons resultats: s’ha augmentat en més d’un 300% la inversió en patrimoni històric i cultural; hem aconseguit la inversió de l’Estat amb un nou projecte museogràfic ambiciós per al Museu de Menorca; i continuem treballant amb la candidatura de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial, havent aconseguit ja un increment del 37,5% de visites als jaciments, i impulsant la realització de nous projectes d’investigació.
Finalment, m’agradaria destacar l’impuls que s’ha donat al Camí de Cavalls (gràcies a un projecte de manteniment finançat per l’Impost de Turisme Sostenible); al conjunt arquitectònic de Llatzeret, cridat a esdevenir un dels grans atractius de Menorca; i a les Coves de Cala Blanca, amb la recuperació de 400.000 € del Govern Balear per impulsar al projecte d’obertura.
Fins aquí aquest balanç de les qüestions més rellevant d’aquests dos anys de presidència del Consell Insular de Menorca. Em sembla que hem superat l’examen amb nota, encara que seran els ciutadans, el 2019, aquells que ens posaran la valoració definitiva. Fins llavors, continuarem fent feina per Menorca i la seva gent.