Quan s’ajunten un filòleg amb gust per tot el que passa a la vida i un cuiner que feineja amb olles i fogons però que no perd de vista el món; en aplegar-se un estudiós de la cançó popular i un coneixedor de la tradició del menjar i beure, que també ha esdevingut investigador de nous camins per a la cuina mallorquina; si es retroben un antic bon professor i un deixeble avantatjat, ara ja professional reputat en el camp de la restauració… en neix un llibre com el que presentem.
Miquel Sbert i Garau (Llucmajor, 1952), doctor en Filologia, ensenyant, investigador i articulista, i Miquel Vicens Perelló, de Can Calent,(Campos, 1974), cuiner, propietari de restaurants, arreplegador de receptes, conductor de programes de ràdio i televisió…, tots dos plegats han cuinat a quatre mans aquesta deliciosa obra sorgida del forn de l’editor Muntaner: Aguiar amb el Cançoner tradicional de Mallorca.
¿És un receptari de cuina, des de plats principals fins a entrants i darreries, de menges dolces i salades, de receptes de llar humil i de casals potentats? ¿És un llibre de receptes que ofereix una cuina basada en ingredients i coccions que vénen de l’antigor, però que alhora s’elabora amb elements que neixen de la creativitat d’un cóc agosarat d’avui dia? Sí, però el llibre és molt més.
¿Es tracta d’un aplec de cançons tradicionals que, presentant com a tronc central l’històric recull del P. Ginard, fa una tria dels versos populars que parlen de la cuina i el menjar? ¿S’hi recullen versos enginyosos que ens presenten els productes del terrer, els ingredients més comuns i algun d’estrany, les menges habituals de cap a cap d’any, la rusca del pobre i l’abundor del senyor, la metàfora eròtica, la tradició i la innovació? Sí, però l’obra va més enllà.
El treball explica receptes antigues i novelles, unes recuperades i d’altres que ha creat en Miquel Calent sense trair ni falsejar el llegat culinari dels avantpassats. Aquestes receptes hi apareixen en format de fitxa didàctica i il·lustrades amb fotografies de Jaume Muntaner. El llibre publicat també explica com a través del cançoner el menjar i el beure –i sovint la seva mancança– s’han fet presents en les preocupacions, les vivències i els anhels dels homes i dones d’aquesta illa mediterrània.
La recepta suggeridora i enllepolidora, més els versos escaients i descriptius, irònics, satírics o sentenciosos es mariden a la perfecció en un llibre que és un al·legat contra qualsevol mena de folklorització empobridora, contra qualsevol clixé o tòpic plastificat i ofert sense substància.
Aguiar amb el cançoner és un clam contra el mal que es pot fer a una cultura quan algú la vol embastardir, però també és una proposta del camí que cal fressar sense tudar el patrimoni i mantenint la mirada cap endavant. Aquesta és la principal recepta que els dos Miquels, Sbert i Calent, ens regalen perquè la cuinem, perquè ens alimenti i perquè la sapiguem assaborir.
Miquel Calent i Miquel Sbert.
Aguiar amb el Cançoner tradicional de Mallorca.
Palma:Lleonard Muntaner, Editor.2017