80 anys de l’assassinat de n’Aurora Picornell i les roges del Molinar

El 5 de gener de 1937 moriren assassinades al cementiri de Porreres, n’Aurora Picornell Femenias amb les nomenades Roges d’Es Molinar, na Catalina Flaquer i les seves filles n’Antònia Pascual i Maria Pascual Flaquer, i Belarmina González Rodríguez.

Enguany s’ha commemorat el 80 aniversari amb tres actes, el primer al Teatre del Mar el dimecres 4 de gener, amb les intervencions de na Ma Antònia Oliver París,presidenta de ‘Associació Memòria de Mallorca na Neus Truyol, portaveu de l’Ajuntament de Palma , na Dolors Sabater, batlessa de Badalona, i na Toñi González del col·lectiu Molinar port petit, organitzat pel Molinar viu.

El dijous 5 al mateix cementiri de Porreres amb el Col·lectiu Aurora Picornell i el diumenge 8 a les 12 també al mateix lloc organitzat per la Comissió 24 de febrer, Agrupació cultural de Porreres, Assemblea Popular i la Comissió de Memòria de l’Ajuntament del poble. Fou conduït per Tià Lliteres de l’Assemblea Popular de Porreres.

S’inicià amb la lectura de les biografies de les dones assassinades, per part de quatre persones representants de cada una de les entitats organitzadores, amb l’actuació musical del grup Vers endins .A continuació l’historiador Tomeu Garí relatà els fets documentats de l’assassinat d’aquestes dones comunistes, laiques, sindicalistes.

                                                                                       Foto: La diputada Margalida Capellà en l’acte del diumenge 8 de gener al cementiri de Porreres

La diputada de MÉS per Mallorca Margalida Capellà Roig explicà la tasca feta per aconseguir la unanimitat en l’aprovació de la llei de Fosses del Parlament de les Illes Balears, que ha possibilitat l’apertura de la fossa de Porreres. Així mateix destacà el fet que aquests crims també volien ésser una lliçó per a les altres dones, que no es podia desafiar l’ordre establert, com havien fet n’Aurora i les seves companyes de presó i mort. Una lliçó que volia acabar amb l’exemple d’aquestes dones que havien exercit la seva llibertat. Recordà com a pesar de la repressió n’Aurora ha esdevingut un símbol de la lluita feminista i obrera. Recordà que ni la Fiscalia, ni l’Església ni l’Exèrcit s’han apropat a la fossa de Porreres, el dia que ho facin serà aquell que realment es podran tancar les ferides obertes.

Finalment la batlessa de Porreres digué unes paraules. Després de l’actuació musical que tancà l’acte hi hagué un torn obert de paraules als assistents.

Un acte emotiu que comptà amb la presència de la Consellera de Cultura, Transparència i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu, diputades del Parlament com Silvia Cano i Conxa Obrador, del Consell de Mallorca Joan Font , Mercedes Garrido, i Apol·lònia Miralles, així com els batles de Montuïri, Inca i Llucmajor i diversos regidors de Palma com Llorenç Carrió i Neus Truyol.

Acabà amb una ofrena floral a les portes de la Creu de Porreres on encara són visibles els forats dels trets.

Foto: Públic assistent a l’acte amb la Consellera del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu, en primer terme.