Fa 25 anys, quan Internet era a les beceroles i l’independentisme pasturava pels racons, va néixer VilaWeb, el projecte periodístic de Vicent Partal i Assumpció Maresma. Ha passat un quart de segle i VilaWeb proclama que “junts encara podem anar molt més lluny”, amb l’objectiu de canviar el periodisme, la societat i el país. Aquest és el repte que renova el primer i més durador periòdic digital en català finançat pels lectors que s’hi subscriuen, l’ajuden o el segueixen.
VilaWeb ha aportat qualque cosa més que un diari difós per Internet en clau de Països Catalans i obert al món; Vicent Partal i companyia també han creat una comunitat de lectors que se senten part del projecte i que hi participen mitjançant fòrums, assemblees i comentaris sobre els temes d’actualitat.
VilaWeb defuig el conformisme intel·lectual i polític i, amb rigor, però també amb fermesa, defensa els seus postulats ideològics i intel·lectuals. Basta veure iniciatives recents del mitjà, com la sèrie d’entrevistes agrupades sota el títol “Coronavirus: entendre el nou món”, que compta amb la participació de desenes d’intel·lectuals, escriptors i científics com N. Chomsky, Yuval Noah Harari, José Mújica, Manuel Delgado, Martí Domínguez, Eudald Carbonell, Massimo Cacciari, Francesc Cabana, Simona Levi, Clara Granell, José Antonio Marina… aquestes entrevistes són un conjunt d’idees clares i d’actituds gens conformistes que ajuden a pensar aquests temps de crisi, més enllà de tòpics i immediateses.
D’altra banda, la nòmina de col·laboradors habituals també és nodrida i variada: la narradora Marta Rojals, el traductor i lingüista Pau Vidal, els periodistes de raça Pere Martí, Andreu Barnils, Martí Estruch o Núria Cadenas, o gent de la cultura com Oriol Izquierdo, Biel Mesquida, Tina Vallès i Sebastià Bennàsser.
Sens dubte, però, els articles del director de la publicació constitueixen una de les pedres de toc del diari. En un dels seus darrers textos, Partal protesta contra qui voldria “deixar el país fet un desert intel·lectual” diluint el pensament independent en el partidisme. Per això proclama que “trobe a faltar el paper que una societat digna atorga als grans intel·lectuals i la seva veu crítica”. I ho fa des d’un pensament fort que rebutja “l’agressivitat contra la raó que s’ha instal·lat en forma d’insult constant”, un pensament, a més, que vol “impedir que segresten intel·lectualment el país i el moviment independentista”, des del qual sempre parla i reflexiona Partal.
Sense cap dubte, VilaWeb és una iniciativa intel·lectual i periodística que mereix ser llegida i seguida com a lectors, subscriptors o protectors.