7.5                    CaramellaParlem de… Cultura popular a Mallorca, avui

La ja ben consolidada revista Caramella, que dirigeix Josep Vicent Frechina, és un referent en el món de la música i la cultura popular dels Països Catalans. Amb el darrer número publicat enceta una nova orientació dels seus dossiers monogràfics, i ho fa dedicant-los una orientació territorial per conèixer l’estat de la qüestió de la cultura d’arrel tradicional en un espai concret de la nostra àrea cultural.

El primer d’aquests dossiers és dedicat a analitzar l’ara i aquí de Mallorca, gràcies a una feina de coordinació impulsada per Joana Domenge, Andreu Ramis i Miquel Sbert. El resultat és un aplec d’una trentena llarga de pàgines que focalitzen l’atenció del lector sobre aspectes ben diversos de la cultura popular fresca i dinàmica que vivim avui dia a Mallorca. Hi trobam articles que analitzen la tasca institucional de preservació del patrimoni cultural immaterial i la feina d’institucions com la Casa Pare Ginard i l’Arxiu Oral de Mallorca o com la que fa la Institució Antoni M. Alcover.

També hi podem llegir textos referits a iniciatives innovadores com Nou Romancer, Ferments i Folk Souvenir, impulsades per artistes diversos i sempre inquiets. No hi manca la crònica sobre les noves festes populars que arreu va creant el jovent de pobles i de Ciutat, i uns comentaris sobre la vitalitat del ball de bot, presentat com “un sarau que no té aturall. L’article sobre la cuina de Tomeu Caldentey i la recordança del felanitxer Miquel Julià al capdavant de S’Estol des Gerricó se sumen a les pàgines mallorquines de la revista. Però encara n’hi ha més: un bon aplec de ressenyes sobre llibres i CD de marca mallorquina que donen fe de la vigència d’aquest àmbit cultural d’arrel tradicional.

Caramella encara duu més material de màxim interès: una entrevista a Isidor Marí i els seus projectes musicals desenvolupats al llarg dels anys; l’article sobre Càntut, la interessant iniciativa gironina de cançó; el repàs dels 50 anys de trajectòria de la Nova Compagnia di Canto Popolare, analitzats per Frechina mateix; la trobada amb les cantants de Roba Estesa, a més de ressenyes d’actes, iniciatives i novetats discogràfiques i bibliogràfiques d’aquí i d’arreu. De tot i molt, i ben vitenc.

Caramella. Revista de música i cultura popular,

38. Gener-juny 2018. Prats de Lluçanès: Associació Caramella.