7.3 Esclaus Oblidats                                               

Els Camps de Concentració a Mallorca (1936-1942)

(Documenta Balear)

Després del Cop d’Estat del 17/19 de juliol de 1936 a Mallorca es va desfermar una forta repressió planificada on es calculen centenars d’afusellaments i milers d’empresonaments. En pocs mesos les presons es van veure tan massificades que van haver d’improvisar nous llocs de reclusió com per exemple el vaixell Jaume I o el magatzem de Can Mir. A partir del desembre de 1936 unes noves infraestructures van veure la llum: els camps de concentració o camps de treball.

D’aquesta manera es van anar obrint camps de concentració de forma progressiva al llarg del litoral mallorquí: els Banys de Sant Joan de Campos, Regana a Llucmajor, el Llatzeret de Sóller i Sa Coma a Es Capdellà foren els precursors a Mallorca. Així, el règim tenia a la seva disponibilitat una quantitat immensa de mà d’obra gratuïta que podia utilitzar en treballs forçats, carreteres, ponts, camps d’aviació… i construir i reconstruir el país ensorrat per la Guerra Civil.

Francisco Franco havia estat cap militar de Mallorca durant el 1933 i sabia que les carreteres que hi havia a l’illa eren precàries i les condicions no eren òptimes per poder defensar-se d’un possible atac enemic. A més si hi afegim el desembarc de les tropes del Capità Bayo, encara observem amb més força aquesta necessitat de realitzar una línia viària de ràpid accés d’un lloc a l’altre de l’illa i així una possibilitat més ferma de defensa. I aquí, tota aquesta mà d’obra, tots aquests presoners entren en joc com a constructors semiesclaus de les carreteres.

El llibre “Esclaus Oblidats” pretén recuperar la memòria dels milers d’esclaus que restaren tancats i obligats a treballs forçats als més de 25 camps de concentració que es van obrir a Mallorca entre 1936 i 1942. Més de 200 quilòmetres de carretera, ponts, aeròdroms, una línia ferroviària que mai es va arribar a construir i més de 150 nius de metralladora al voltant del litoral de l’illa.Aquesta web utilitza galetes. Aquí pots veure la política de galetes. Si continues navegant vol dir que l’acceptes.    Veure
Privacidad