7.2 Joan Maria Thomàs José Antonio Realidad y mito

El professor de la Universitat Rovira i Virgili Joan Maria Thomàs (Palma, 1953) acaba de treure a la llum una completa biografia de José Antonio Primo de Rivera, el fundador i capdavanter de Falange Española y de las JONS, el partit feixista espanyol que Thomàs ha convertit en un dels seus principals objectes d’estudi acadèmic.

Si abans havia publicat llibres sobre diferents aspectes de la Falange i el règim franquista, amb especial referència a les tensions i rivalitats sorgides entre faccions de la mateixa Falange i d’aquesta amb el règim de Franco, ara J. M. Thomàs ressegueix la trajectòria personal, intel·lectual i política de José Antonio, i ho fa no tan sols fins a la mort del líder feixista davant l’escamot republicà que l’afusellà a la presó d’Alacant (novembre de 1936), sinó que també prolonga la mirada d’historiador cap a la mitificació que en va fer el franquisme una vegada desaparegut «el màrtir».

Fent la síntesi i interpretació d’abundant bibliografia i escorcollant documents periodístics i d’arxiu, Thomàs ens forneix d’un estudi de 500 pàgines que ens permet conèixer els diferents caires de la vida de José Antonio. Així, primer, ens endinsam en l’ambient familiar on es va criar José Antonio, el fill del dictador Miguel Primo de Rivera, a qui el jove advocat vol emular i fins i tot “venjar” davant els menyspreus que –considera José Antonio– va sofrir una vegada fracassada la tasca política del militar esdevingut dictador entre 1923 i 1930.

Més enllà del pes de l’ombra paterna, José Antonio comença a forjar el seu propi projecte polític, i ho fa seguint els models de Mussolini i Hitler, tot abeurant, la seva acció, però, en la tradició catòlica i el pensament d’intel·lectuals espanyols com Ortega, D’Ors, Sánchez Mazas i altres. Les aspiracions polítiques de José Antonio aviat topen tant amb l’esquerra marxista com amb la dreta reaccionària i monàrquica, amb la qual tanmateix s’ha d’entendre sovint. Després de la fundació de Falange Española l’any 1934, Primo de Rivera disposa d’un instrument polític fet a mida. El seu projecte és “revolucionari” i profundament espanyolista. Tot i ser un partit minoritari, la Falange sacseja la vida política espanyola, especialment per les apel·lacions a la violència enmig d’un clima d’enfrontaments entre escamots armats de l’extrema dreta i de l’esquerra. El deteriorament de la situació duu a l’empresonament de José Antonio i, just esclatada la guerra civil, és afusellat a la presó d’Alacant. La seva mort és silenciada en el territori franquista fins al cap de dos anys, moment en el qual el règim de Franco comença a mitificar la figura del líder Ausente i la utilitza a conveniència, no sense tensions en el si del règim i dels sectors que l’integren.

En definitiva, el llibre de J. M. Thomàs és indispensable per conèixer la figura de José Antonio i el paper que va tenir a l’Espanya del segle XX, tant en vida com després de la mort durant la llarga dictadura de Franco.

Joan Maria Thomàs.

José Antonio. Realidad y mito

.Barcelona: Debate, 2017.