6.2 Les raons d’un atur general a les Illes Balears de fa 35 anys

El 2018 es compleixen 35 anys de la primera, de la primera, i per ara única, vaga general convocada exclusivament en el marc territorial de les Illes Balears. Efectivament, el 22 de setembre de 1983, amb una ampla participació, propera a Mallorca al 80%, els treballadors i treballadores seguiren la convocatòria de les centrals sindicals majoritàries Comissions Obreres i UGT. Aquest no va esser l’únic atur general en el qual participaren els assalariats illencs, emperò sí l’únic que va afectar només aquest territori.

Les raons de la vaga? Cal esmentar que encara no feia un any de la rotunda victòria del PSOE, amb majoria absoluta, l’octubre de 1982. Amb anterioritat, el 1980 s’havia aprovat pel govern d’UCD, l’Estatut dels Treballadors que establia una jornada laboral de 42 o 43 hores setmanals segons la jornada fos partida o continuada.

El Partit Socialista s’havia compromès en facilitar la implantació de la jornada laboral de 40 hores. El 30 de juny de 1983 el Butlletí Oficial publicà la modificació de la Llei impulsada pel nou govern de Felipe González que recollia formalment la reducció de jornada. Emperò una disposició transitòria de l’esmentada Llei establia que la seva aplicació hauria d’esser negociada mitjançant els convenis col·lectius. Així una reivindicació molt sentida pels treballadors i treballadores, especialment a l’hostaleria en plena temporada turística, es veia frustrada per la negativa patronal a aplicar-la.

Com a element de protesta, les centrals sindicals majoritàries convocaren un atur general de 24 hores per exigir a les patronals el compliment immediat de la rebaixa de la jornada laboral a 40 hores a la qual cosa s’oposaven. Entre les demandes dels convocats també hi havia la petició de creació de llocs de treball estables, la defensa dels llocs de treball i contra l’acomiadament lliure així com una major protecció per als aturats..

35 anys després cal recordar els fets succeïts. Així ho han fet els sindicats que convocaren l’atur general per explicar i rememorar la mobilització de 1983 i evidenciar que bona part dels problemes i mancances que aleshores denunciaren són, encara avui, desgraciadament, molt presents en el món laboral de les nostres illes.