6.2

Josep Massot i Muntaner:

saviesa, compromís i generositat

Josep Massot i Muntaner és, sens dubte, un dels principals humanistes en llengua catalana del nostre temps. Nascut a Palma el 3 de novembre de 1941, estudià Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona entre 1958 i 1963. El setembre de 1962, ingressà al monestir de Montserrat. De llavors ençà, ha dut a terme una immensa tasca d’investigació, promoció i divulgació cultural que ha abastat camps molt diversos. La història, la filologia, l’edició, la crítica literària, l’activisme cultural… L’aportació de Josep Massot en tots aquests àmbits ha assolit la màxima excel·lència, gràcies a la combinació de rigor acadèmic, capacitat divulgativa, esforç, passió i generositat.

Al marge dels seus importantíssims treballs sobre cultura popular, folklore, història de la literatura i història de l’Església catòlica, les aportacions científiques que han atorgat més rellevància pública a Josep Massot són les relatives a la Guerra Civil a Mallorca. El 1976 publicà el seu primer llibre sobre aquest tema: La Guerra Civil a Mallorca, una síntesi que rebatia d’una manera contundent el tòpic del suport monolític dels mallorquins al bàndol nacional durant la contesa. A aquell volum, ja clàssic, seguiren el 1977-78, Església i societat a la Mallorca del segle XX i Cultura i vida a Mallorca entre la guerra i la postguerra, dedicats a l’actitud de l’Església catòlica davant la Guerra Civil i al desplegament, la persecució i la represa de la cultura catalana a Mallorca entre 1936 i 1950. Des del decenni dels vuitanta, Massot ha prosseguit de manera incansable amb l’elaboració de monografies i articles que han revisat els capítols centrals del conflicte bèl·lic, amb preferència per tres grans línies de recerca: els aspectes militars i diplomàtics, l’impacte de la repressió franquista i l’actitud dels intel·lectuals davant el franquisme. La major part d’aquests treballs s’han editat per les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, circumstància que ha propiciat una àmplia difusió entre el públic lector de les Illes Balears i de Catalunya. A més a més, com ha apuntat Paul Preston, les aportacions de Josep Massot han contribuït d’una manera notòria a la reinterpretació global de la Guerra Civil en el conjunt d’Espanya.

La magnitud de la tasca desenvolupada per Josep Massot i Muntaner és producte d’una immensa vocació cap a la recerca i d’una capacitat de feina poc corrent. Es tracta d’una obra en construcció permanent, atès que l’autor ha sabut actualitzar coneixements i interpretacions. Són igualment remarcables la riquesa verbal i la precisió lèxica dels llibres de Josep Massot. La seva lectura constitueix un veritable goig que permet constatar la falsedat de la suposada incompatibilitat entre el rigor històric i l’amenitat. Altrament, l’exemple professional i ètic de Josep Massot i els seus estímuls han estat crucials per al desplegament de nombrosos projectes de recerca a cura d’investigadors de generacions diverses.

Per tots aquests motius, són molt oportuns els diferents reconeixements de què ha estat objecte Massot i Muntaner recentment. En concret, l’elaboració i difusió per IB-3 de l’àgil documental de Perifèrica Edicions «Josep Massot i Muntaner. El savi i la muntanya» i la concessió, per part del Govern de les Illes Balears, de la Medalla d’Or de les Illes Balears. No hi ha dubte, tanmateix, que el millor homenatge que es pot retre a Josep Massot és aprendre dels seus treballs i gaudir-ne.

El darrer, fins ara, el volum A la ciutat dels llibres. Tercera sèrie (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2019), una miscel·lània que reuneix disset capítols relatius a aspectes variats de la vida cultural catalana del segle xx: des d’una revisió de la figura del cardenal Francesc Vidal i Barraquer fins a una síntesi actualitzada de les etapes de la repressió franquista a Mallorca passant per noves aportacions relatives a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i semblances de personatges clau de la política i la cultura contemporànies, com Josep Puig i Cadafalch i Jordi Carbonell.

Enhorabona i gràcies, Josep Massot: esperam anhelosos el proper llibre, que ben segur no trigarà gaire…Aquesta web utilitza galetes. Aquí pots veure la política de galetes. Si continues navegant vol dir que l’acceptes.    Veure
Privacidad