Aquest interessant llibre recull dinou treballs sobre feminismes i sobiranies. Estan englobats en quatre grans capítols: «Sobiranisme i feminisme a Mallorca. Cap a dos estats aproximats de la qüestió» «Feminisme i construcció nacional»; «Repensar el sobiranisme? Sobiranismes, identitats i subjectes»;«Lluita contra l’extrema dreta i la xenofòbia des de l’esquerra sobiranista. També hi ha un pròleg escrit pels coordinadors, una aportació final «Internacionalitzar el procés democràtic: El cas del Pacte Nacional pel Referèndum» i una petita ressenya sobre cadascun dels autors i autores.
Pens que és un llibre imprescindible per encarar sense por, el debat ideològic i estratègic sobre el present i el futur de les esquerres transformadores en les societats complexes de la globalització neoliberal. La construcció dels nous projectes col·lectius d’alliberament, ja no poden obviar el fet que el feminisme ha de ser un component estructural del pensament, de la vida particular i de l’acció política col·lectiva. A la vegada, els drets polítics dels pobles, la defensa de llurs sobiranies, no es poden ridiculitzar com si fossin antigalles romàntiques del segle XIX. La defensa de les sobiranies nacionals dels pobles sense exèrcit, són una trinxera de defensa democràtica de primera línia, enfront dels atacs classistes de les transnacionals sense pàtria, i les oligarquies corruptes que promouen un descarat nacionalisme d’estat, amb tot tipus d’aparells ideològics i repressius.
I cal llegir el pròleg dels coordinadors d’una manera prou atenta. Perquè a més d’introduir els temes de debat, també descriu la confluència de feina de les Fundacions de l’esquerra política i social dels diversos pobles de l’estat espanyol. Des de la tardor de 2016, les Fundacions Darder-Mascaró amb una forta relació amb MËS per Mallorca, la Fundació Iratzar, relacionada amb SORTU i l‘entitat degana de l’internacionalisme català, CIEMEN, han anat facilitant la creació d’espais de trobada i de reflexió de més fundacions o entitats de pensament sobiranista. De fet el llibre que es publica és el resultat del debat del II Fòrum de les Fundacions sobiranistes realitzat a Barcelona a finals de l’any 2017.
El III Fòrum es realitzà a Mallorca el desembre del 2018. A poc a poc es donen les passes per dotar-se d’una mínima coordinació estable entre les Fundacions. Actualment CIEMEN, Fundació Josep Irla, Poble Lliure i la CUP -aquesta darrera com observadora- per Catalunya; Fundacions Darder-Mascaró per les Illes Balears; Fundació Nexe del País Valencià, les fundacions Iratzar, Alkartasuna, Ipar-Hegoa, Manu Robles Arangiz, i Alternatiba del País Basc; les fundacions Galiza Sempre i Moncho Reboiras i el Öbradoiro de Ideas Láncara de Galícia i el Grupo de Estudios Díaz del Moral d’Andalusia, participen d’alguna manera del Fòrum de les Fundacions sobiranistes. També hi ha contactes amb altres entitats d’Aragó i de les Illes Canàries.
En el llibre trobareu reflexions interessants sobre la Unió Europea i les lluites de les nacions sense estat, la crisi del règim del 78 i el fet català, el paper de les esquerres espanyoles i les seves reticències a entendre la lluita democràtica del poble català, els lligams de la lluita feminista amb els drets per les diferents sobiranies col·lectives, la renovació del discurs teòric feminista, el debat sobre les identitats nacionals en societats pluriculturals, com plantejar el debat sobre la conquesta de l’hegemonia cultural i política sobiranista en les societats de la globalització neoliberal…
Un llibre que convida i incita al debat, tant als incondicionals, com als demòcrates sense prejudicis.
Un llibre que no cau indiferent. Un llibre que lluny de ser cloenda d’un debat, és un cant a l’esperança per a construir nous camins de reflexions i lluites compartides.