6.1 No hi haurà pau a les escoles

D’ençà que vaig acceptar la proposta d’escriure aquest article no hi ha dia que no es produeixin declaracions dels dirigents del PP, Ciudadanos o Vox que no em reafirmin en què si a Balears tenen majoria suficient per governar, no hi haurà pau als nostres centres educatius.

Després d’una legislatura marcada pel conflicte, la manca de diàleg i la nul·la voluntat de consens, els votants vàrem enviar el Partit Popular al racó de pensar, i el PP es va desfer de Bauzá forçant-lo a dimitir i enviant-lo a Madrid.

S’ha escrit a bastament sobre el que va suposar la política educativa del Partit Popular: la imposició del TIL, la Llei de Símbols, la persecució política i ideològica a docents i centres educatius i famílies, i les retallades tant pel que fa a les dotacions econòmiques i de professionals als centres, com a les ajudes a les famílies que més ho necessitaven i a l’alumnat més vulnerable. Varen voler sembrar la divisió, el malestar i el conflicte allà on mai cap governant amb seny ho faria: a les nostres escoles i instituts.

Durant aquesta legislatura que ara està a punt d’acabar-se, no he percebut cap intent per part del PP d’acostar-se a cap dels col·lectius malmenats, a excepció de la manipulació que han fet certs diputats erigint-se a la Tribuna del Parlament en portaveus de les reivindicacions dels docents o de les famílies a qui no varen voler escoltar quan ells governaven però que ara sembla segueixen amb interès a les xarxes o a la premsa.

He vist a Ciudadanos fer des de l’oposició el mateix que feia el PP quan governava: desprestigiar contínuament la professió docent, una fixació malaltissa contra aquest col·lectiu a qui acusen indiscriminadament d’adoctrinar encara que -en paraules seves- “hay adoctrinamiento pero no sabemos cuánto”. (Un detall important: quan Ciudadanos acusa, difama, o menteix ho fa sempre referint-se a l’escola pública com feia també el PP).

De les famílies també ha de dir Ciudadanos: d’una banda amb un paternalisme propi d’èpoques en blanc i negre ens tracta d’ignorants (no sabem què es fa a les escoles amb els nostres fills) o bé de porucs (no ens atrevim a denunciar) i a les Associacions de Mares i Pares i a FAPA les acusa de connivència i de “jugar” amb qui no s’atreveix a plantar cara a l’adoctrinament que jo consider inexistent… (Entrevista a Pericay a un diari local).

De Vox Baleares el que sabem és que és el resultat de la liquidació de la Fundación Círculo Balear, que el seu president Jorge Campos va ser Director General del Govern Bauzá, que va fer tombar al conseller Bosch perquè el considerava catalanista, que es va passar la legislatura 2011-2015 denunciant als jutjats escoles, instituts i docents, i marcant la política lingüística i educativa al govern Bauzá.

Una vegada feta aquesta “foto” cal tenir en compte que l’entrada de 12 diputats de Vox al Parlament andalús després de les eleccions a Andalusia del passat mes de desembre ha capgirat el panorama polític. PP i Ciudadanos necessiten avançar per la dreta a aquest partit per tal de no perdre votants i de tenir opció de governar encara que sigui amb un pacte a tres (sí, això que ells tant han demonitzat quan ha pactat l’esquerra).

Avançar per la dreta” suposa adoptar bona part del discurs de Vox (ho estam veient a nivell nacional) i aquí la cursa ja ha començat: “Derrotar el adoctrinamiento en las aulas de Baleares debe ser un motivo más para pelear la victoria el próximo 26M” deia a un tuit un membre del Comité de Direcció de NNGG España mentre que per Vox Baleares són línies vermelles la derogació de la Llei de Normalització Lingüística, la lliure elecció de llengua a totes les etapes educatives i acabar amb el que ells anomenen “catalanización”, i amb l’adoctrinament ideològic i polític a les escoles. Avui (20 de febrer) Rivera anuncia que “si gobernamos, la lengua común de España , el español, va a ser lengua vehicular en todos los colegios de España; lo va a ser, y a quien no le guste, que se aguante porque es lo que dice la Constitución” Però no, la Constitució no diu que la llengua vehicular de les escoles hagi de ser el castellà però és igual, Rivera ha optat pel mateix que va fer el PP a Balears: Fer de les llengües una arma política encara que sigui mentint i manipulant. No, no hi haurà pau.

Els actuals governants no ho han fet tot bé ni han fet tot el que crec que haurien d’haver fet. Segons el meu punt de vista, en matèria educativa ha estat una gestió millorable i incompleta però s’han retornat drets, s’ha iniciat un camí que crec mereix el meu vot de confiança perquè es pugui continuar la feina encetada.

Per tot això i per evitar que tornem a tenir un conflicte que la comunitat educativa no es mereix de cap manera no facilitaré amb la meva abstenció un govern de dretes #JoAniréAVotar #JoSíVotaré.

Acab aquesta reflexió amb un sentit record per Jaume March, símbol de resistència i víctima de la persecució sense sentit perpetuada pel govern del Partit Popular i els seus tentacles.