Aquell procés de confluència de les Fundacions Sobiranistes d’arreu de l’estat que va començar a la primera trobada del Foro a Barcelona fa uns anys s’ha seguit caminant. Hem fet cinc trobades, hem editat un llibre, fruit dels debats comuns, “Nou Sobiranisme i feminismes. Identitat i democràcia al segle XXI”, hem aprovat mesures orgàniques i econòmiques per donar continuïtat al Foro i com acordàrem a la darrera trobada de finals de març a Barcelona ha arribat el moment d’organitzar un esdeveniment compartit de debat i formació.
Cada una de les fundacions que conformem el Foro desenvolupem les nostres pròpies dinàmiques de formació però ara el repte és fer juntes qualque cosa encara que això suposi un esforç especial.
La idea és que aquesta Primera Escola Sobiranista hauria de cobrir tres objectius principals. El primer compartir una activitat formativa de qualitat que serveixi per elevar els nivells de capacitació política dels participants aportant així al capital polític de fundacions i moviments. El segon, teixir vincles de complicitat entre persones de territoris i tradicions diverses, mitjançant l’intercanvi i el contrast crític d’anàlisi, discursos, estratègies, propostes i models d’acció pràctica. El tercer, contribuir a la visibilitat pública del sobiranisme d’esquerres impulsant una agenda de comunicació que expliqui que és el Foro i contribueixi a donar a conèixer les propostes del sobiranisme transformador. A més aprofitar l’avinentesa perquè els que venguin d’altres llocs coneguin millor el País on se celebra l’Escola.
Volem que aquesta Primera Escola Sobiranista vagi més enllà de la clàssica dinàmica d’experts alliçonant assistents (professor-a/ alumne-a). No dubtam que aquest model té avantatges i pot donar molt bons resultats, però avui en dia les noves tecnologies ofereixen moltes possibilitats per accedir a continguts de qualitat en aquest format. El plus que ofereix una trobada no virtual és precisament la possibilitat d’un debat viu, obert, participatiu, entre gent de perfils variats. És per això que es pensa a prioritzar l’enfocament d’aprenentatge actiu en comú. Això es pot fer combinant aportacions de qualitat, pels seus continguts i pel seu enfocament pedagògic i impulsor de debat i la reflexió amb espais horitzontals per desenvolupar aquest debat i reflexió i que permeti l’establiment de vincles i interrelació entre persones de diferents pobles i sensibilitats.
D’acord amb aquestes referències generales, pensem que aquesta Primera Escola Sobiranista que es farà els dies 4, 5 i 6 d’octubre a Donosti (Euskal Herria) es dugui a terme entorn de la idea central de desenvolupar la proposta sobiranista transformadora en aquests temps d’incerteses, de crisi i creixement de l’autoritarisme.
El lema serà Democràcia XXI: pobles sobirans enfront de l’autoritarisme.
Els 4 eixos de reflexió seran:
1. Comprendre críticament el temps que vivim.
2. Crisi estructural del Regne d’España
3. Sobirania, feminisme i noves vies d’emancipació
4. Actuar en comú: oportunitats de coordinació entre les lluites dels pobles.
L’Escola començarà el divendres 4, horabaixa i acabaria les seves sessions el dissabte 5 a la nit. Però hi haurà activitats complementàries, entre altres una festa el dissabte a la nit i una visita i dinar de companyonia el diumenge a Donosti.
Fundacions Darder Mascaró s’encarregarà de formar el grup de les Illes que assistirà a l’Escola, format per entre 10 i 15 persones. Pròximament comunicarem el programa complet i la forma de fer les inscripcions.