5.3 Nou impuls alConsell de les Fundacions

El passat 18 d’octubre es va reunir per primera vegada el nou Consell de les fundacions Darder-Mascaró, que incorpora nous membres, com ara les companyes i companys: Xisca Mir, Neus Tur, Neus Suñer, Antoni Llabrés, Antoni Aguiló, Joan Colom, Joan Pau Jordà, Biel Payeras, Pepi González, Antoni Llompart, Bernat Aguiló, Margalida Capellà i Biel Mayol, entre d’altres.

Es tracta d’un bot qualitatiu d’ençà que les fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró caminen plegades, ara fa poc més d’un any, des de l’estiu del 2017. En aquesta primera reunió es varen abordar les tasques pendents d’aquí a finals d’any, així com els reptes estratègics de les fundacions, i es varen prendre tota una sèrie d’acords.

Pel que fa al seu funcionament, Xisca Mir i Biel Payeras s’encarregaran a partir d’ara de coordinar les reunions del Consell, com a òrgan per debatre i establir l’estratègia de les fundacions i la seva tasca, que després serà executada pel Secretariat tècnic.

Una de les activitats noves acordades per enguany va ser celebrar un debat o acte públic sobre el 40è Aniversari de la Constitució Espanyola, allunyat de la propaganda de legitimació del règim que ben probablement es reproduirà al voltant d’aquesta data, i fer-ho des de la perspectiva crítica que podem aportar des de les esquerres i les perifèries. De fet, un dels events més destacats que celebrarem en el que resta d’any serà, coincidint amb la Diada de Mallorca, els dies 28 i 29 de desembre, el IV Fòrum de fundacions sobiranistes de l’Estat, amb la participació de companyes i companys d’altres territoris i organitzacions.

També es va repassar la feina feta i per fer en l’àmbit del debat i la formació, que continuarà en la vida encetada amb el sindicat CCOO i la jornada coorganitzada fa uns mesos sobre sindicalisme i participació local, que ha donat lloc al primer núm. dels Quaderns de Formació de les fundacions. La següent serà una jornada amb la

Coordinadora d’ONGDs de les Illes Balears sobre l’Agenda 2030, i es va informar també que s’ha reactivat el conveni que tenim amb la UIB per poder desplegar també activitats formatives que comptin amb el suport de la universitat i el reconeixement acadèmic corresponent, com ara un curs per al pròxim semestre sobre Economia Social i Finances Ètiques.

Finalment, cal destacar l’aposta per un nou projecte comunicatiu mitjançant la creació d’un portal d’opinions i reflexions sobre l’actualitat diària, amb un format semblant al que tenia El Periscopi de la fundació Gadeso, que complementarà la bona feina de la revista l’Altra Mirada, que ja va pel seu núm. 78, i la incorporació de recursos audiovisuals al mateix, per tal de fer arribar les idees i els debats generats pel ventall més gran de canals possible.

Va ser objecte de debat, i ho serà de les accions que desenvoluparem en els mesos vinents, la necessitat de reflexionar i elaborar discurs sobre l’avanç dels autoritarismes i els feixismes i de com fer-li front, molt especialment després de l’elecció de Bolsonaro a Brasil i la conformació d’un front d’extrema dreta a Europa encapçalat per Salvini, sense oblidar que les eleccions del 2019 també són eleccions europees.