5.3 MÉS per Mallorca està preparada per afrontar les eleccions del maig del 2019

MÉS per Mallorca sorgeix de la voluntat política d’ampliar l’abast de l’esquerra eco sobiranista prioritzant objectius de transformació de la nostra societat des de l’ecologisme polític, des de la inclusió social i des del feminisme i la igualtat.

La suma inicial ha anat creixent dia a dia amb gent i persones d’àmbits molt diferents que comparteixen les ganes de fer feina de forma col·laborativa des de diverses sensibilitats.

El 2014 els carrers eren un clam d’indignació en contra del Govern del PP amb formes de governar autoritàries i absolutistes. Aquesta força es va transmetre a les primeres primàries de MÉS per Mallorca el 2014 amb molta participació i molta il·lusió.

El 2018 MÉS per Mallorca forma part del govern de les principals institucions, Parlament, Consell Insular de Mallorca i Ajuntament de Palma, a molts municipis de l’àrea metropolitana, Marratxí i Llucmajor, i molts municipis de tot Mallorca amb més de 160 regidors i regidores i 18 batllies de MÉS per Mallorca, 14, o coalicions on hi forma part. Una fita històrica i encoratjadora que crea una xarxa de municipis del canvi com mai s’havia vist a la nostra illa.

S’han revertit retallades,, retornat drets econòmics, socials i civils. S’ha fet una política mediambiental, cultural, territorial, social i econòmica encaminada a una major diversificació del model econòmic per fer-lo més sostenible, amb una ocupació més estable i amb més llocs de feina qualificats.

Ara ens preparam per a la propera fita electoral del maig del 2019. Ens hi hem posat amb temps.

El juny del 2018, un any abans, hem fet unes primàries per elegir les dues persones que encapçalaran les llistes del Parlament i les dues persones que encapçalaran la llista al Consell Insular de Mallorca.

Una experiència amb la voluntat expressa d’implicar a la participació en el màxim de dones i homes amb afinitat amb el projecte de MÉS per Mallorca. A la vegada afavorint i millorant les eines de participació i votació telemàtica prioritzant proximitat, transparència, agilitat, claredat i seguretat.

El novembre del 2018 hem fet una passa més endavant amb unes altres primàries per elegir la resta de les llistes al parlament i al Consell Insular de Mallorca. S’hi han sumat MÉS per Palma, MÉS per Inca, PAS-MÉS per Esporles i Independents d’Artà que han fet les seves pròpies primàries locals.

Molts altres municipis van proclamant candidates i candidats als seus municipis amb participació i molta il·lusió.

El resultat és que MÉS per Mallorca està preparada per afrontar les eleccions del maig del 2019 pel que fa a les persones que ens representaran i també de les propostes polítiques que ens identificaran, les sectorials ja han iniciat l’elaboració de les propostes del programa electoral.

És cert que les primàries o qualsevol altra fórmula que s’utilitza per elaborar llistes electorals té també un vessant de decepcions personals o grupals. Els mecanismes de participació de primàries no són senzills ni mai obtenen el cent per cent de satisfacció perquè són sempre són mecanismes competitius. L’important però és la participació sana, lliure i transparent guiada per uns objectius compartits.

L’èxit de les primàries de MÉS per Mallorca és possible gràcies a les més de dues-centes persones que generosament i activament participen en la logística i control, com són la Comissió de Primàries i els membres de les meses electorals, i gràcies a les quasi quatre mil persones que en un dissabte solejat han dedicat un temps del seu oci a l’exercici de la participació política.

Cada experiència MÉS ens motiva a avaluar els nostres mecanismes interns per a la propera fita, per a millorar el procés participatiu mantenint la convicció que és l’instrument que nosaltres mateixos hem triat en coherència amb la vocació democràtica, participativa i de proximitat amb la gent que caracteritza el projecte plural de MÉS per Mallorca.

MÉS per Mallorca és un projecte polític plural, ampli, que representa l’espai polític d’esquerres, sobiranista i ecologista de Mallorca.

Un espai de trobada, proposta i acció de tota aquella gent que pensa que cal transformar la indignació en un canvi real, que posi la política al servei de les persones i del territori, i no dels interessos d’uns pocs.