El divendres 28 i el dissabte 29 de setembre hem celebrat als Jardins de La Misericòrdia la IV Fira del Mercat Social, una iniciativa que és fruit de la col·laboració entre diferents entitats i moviments socials i que vàrem tirar endavant en la seva primera edició ja durant la passada legislatura. Iniciatives i projectes molt diferents entre ells, però totes pensades en clau de responsabilitat i cura del medi ambient i de les persones.
La vocació de la Fira, com varen expressar els seus promotors en la roda de premsa que oferiren dies abans, no és la de ser un «mercadet solidari», sinó una mostra i un espai d’encontre d’experiències concretes que ja estan funcionant a les Illes en clau d’economia solidària i que per elles mateixes demostren que una altra economia és possible.
Les xifres que mou aquesta economia amb vocació de transformació social no són marginals: en conjunt, tal com destaquen els responsables de REAS, la xarxa d’economia alternativa i solidària, són unes 40.000 persones que hi estan vinculades a la nostra Comunitat, i al voltant de 8.000 de forma directa com a treballadores i treballadors.
A la fira han estat presents les entitats i empreses que treballen en camps que són claus a l’hora d’iniciar una vertadera transició econòmica, ecològica i social: des d’entitats del camp social i les cures a les persones i el medi ambient prou conegudes com la fundació Deixalles o Càritas, a cooperatives com Som Energia o E-Cotxe, que promouen respectivament les energies netes i una mobilitat sostenible que passa entre altres coses per compartir vehicle.
Les finances ètiques, amb entitats com Caixa Colonya, FIARE o Oikos, també han estat presents a la Fira com un dels pilars fonamentals per poder engegar i sostenir projectes de l’economia social en el temps. Com reconeix el mateix sector, la crisi financera deL 2008 que es va iniciar amb la fallida de Lehman-Brothers fa just deu anys ha fet veure a molts ciutadans i ciutadanes que calen iniciatives de banca i estalvis amb uns altres valors, allunyades de l’especulació i les bombolles i centrades en les persones i el territori. Per això la banca ètica i cooperativa és cada dia més forta, i les possibilitats d’invertir de la seva vocació social, més grans.
A la Fira hi ha hagut tallers i demostracions de diferents propostes, com ara el sistema de cotxe compartit d’Ecotxe o la interessant experiència d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús en la qual col·laboren entitats com Sostre Cívic, Ka Nostra o Es Porxos amb l’IBAVI . Així com de nombroses activitats per a infants, com els tallers de construcció de nius impartit pel GOB, o el taller familiar d’escacs organitzat per l’Associació de monitores i monitors d’escacs de les Illes Balears.
Entre els reptes del Mercat Social a curt termini hi ha la necessitat de connectar moltes de les iniciatives socials que fins i tot a un territori limitat i però accessible com Mallorca encara resten al marge de la filosofia de l’economia social i créixer en organització, per tal que l’economia social i les finances ètiques representin per a cada vegada més gent una alternativa de consum i producció, i aportar el nostre granet d’arena a un altre model econòmic que és potser més necessari que mai.
Hi haurà massa crítica per crear un supermercat cooperatiu a Mallorca?
En el marc de la IV Fira, i coorganitzat per les Fundacions Darder-Mascaró, S’Altra Senalla i APAEMA (l’associació de productors d’agricultura ecològica), va tenir lloc també un interessant debat al qual hi participaren més de 100 persones que varen tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà l’experiència de «Som Alimentació», un supermercat cooperatiu valencià ecològic i de proximitat que fa just un any que va començar a rodar.
Després de l’èxit que va tenir la projecció del documental «Food Coop» uns dies abans (es varen exhaurir les entrades al CineCiutat!), sobre una experiència similar a Brooklyn, als Estats Units, estava clar que hi ha interès entre els illencs per constituir un supermercat cooperatiu que aposti per una alimentació sana, de proximitat i ecològica.
És molta la gent que ha manifestat el seu interès a associar-se a una iniciativa d’aquestes característiques, tot i que com va assenyalar Manuel Sabaté, del grup promotor de «Som Alimentació», el que cal és arromangar-se perquè iniciatives col·lectives d’aquestes característiques es puguin dur a terme. Els interessats i interessades en la iniciativa es poden subscriure a la llista de correu superoop.mallorca@gmail.com, o estar pendents de la nostra web on informarem si hi ha novetats.