A l’ARA Balears hem començat una nova etapa en què hem reforçat l’edició digital i hem transformat la impresa en un setmanari. I ho hem fet per diverses raons, però sobretot perquè creiem que avui en dia el periodisme és més necessari que mai, i també que cal adaptar-lo a la manera com es distribueix i se cerca la informació al segle XXI. En un moment en què les notícies urgents ens arriben al minut al telèfon mòbil alguns diaris tradicionals cada vegada ofereixen textos més breus, lligats a l’última hora (i que precisament per això caduquen aviat), cercant assemblar-se als continguts digitals. Nosaltres apostam pel contrari: l’ARA Balears imprès és ara un setmanari amb més pàgines que mai i que prioritza els reportatges, cròniques, notícies i entrevistes en profunditat que vagin més enllà de les informacions d’última hora.
Alhora la web ofereix tot això i, a més, tota la informació més immediata, sempre des del nostre punt de vista.
Avui en dia les notícies, els rumors, les campanyes reivindicatives i tota mena d’alertes circulen a tota velocitat per xarxes socials, publicacions digitals i missatges de mòbil. La informació es barreja amb l’opinió, la mentida i la mitja veritat en un context en què cal estar alerta per distingir què és què. Un dels darrers exemples el vàrem viure el 8 de març, amb la falsa agressió per part d’unes suposades “radicals feministes” que havia denunciat Vox a bombo i platerets. Quan la mentida es va destapar el partit d’extrema dreta va córrer a culpar algú altre de la falsa notícia, però s’havia encarregat de difondre-la perquè li interessava electoralment, i per criminalitzar el moviment feminista. Poden dir que els han enganyat, però no és ni la primera ni l’única falsedat d’aquesta mena que distribueixen per canals com ara Whatsapp.
En un moment com l’actual, tenint en compte el context polític i social, el periodisme es fa més necessari que mai. És imprescindible per entendre què passa -i sobretot per què passa- i prendre decisions en conseqüència. En aquest sentit, davant la generalització dels continguts falsos que es fan passar per notícies i cerquen manipular el lector o treure’n rèdit polític o comercial, la fiabilitat d’una publicació esdevé més important que mai. En aquest context d’enganys interessats, el periodisme compromès és la millor manera de combatre les mentides i les mitges veritats manipuladores, les anomenades ‘fake news’ que, per dir-ho d’una manera més entenedora, no són res més que desinformació. I periodisme és el que us oferim a l’ARA Balears, amb encara més ganes que fins ara, i la il·lusió de saber que la feina que feim és necessària.
Aquest mes de maig celebram el sisè aniversari, i ho fem obrint camí amb una nova etapa que, n’estam convençuts, assenyala la direcció de la premsa impresa del segle XXI. El projecte, que es fonamenta en l’experiència acumulada fins ara, fa una passa endavant -i, una altra vegada, pionera a les Illes- que té la qualitat com a principal objectiu. Això sí, l’ARA Balears continua amb la mateixa línia editorial que ha mantingut fins ara, amb una atenció especial a tot allò que afecti la llengua, la cultura la política, el medi ambient, el territori, el model econòmic i la desigualtat social, entre altres aspectes.