Va ser dia 20 de setembre 2018, a les 8 del vespre, al CineCiutat, amb la projecció del documental Food Coop, el poder de la gent, en el marc de la IV Fira del Mercat Social a Balears. De sobte, sense imaginar-ho, descobrim que des de l’any 1973 a Nova York existeix una vertadera revolució vinculada a la distribució, venda i consum d’aliments i d’altres productes bàsics: un Supermercat on la gent decideix què es ven i a quin preu; un Supermercat en forma de cooperativa de consum i de treball, on, a més comprar, també toca col·laborar activament en la gestió, muntatge, neteja, reposició, venda i un llarg etcètera.
Ha passat més d’un any, i després de cinc Assemblees de persones interessades en el projecte, podem imaginar que aquí, a Mallorca, també és possible una revolució agroecològica, justa i transformadora, en forma de Supermercat Cooperatiu. Tenim un objectiu clar: obrir el local, magatzem, tenda, súper, botiga, economat, o el que arribi a ser, a la tardor del 2020. Abans, ens haurem de constituir formalment com a cooperativa.
Però res és senzill, i menys a la Mallorca del creixement especulatiu que ens ha tocat compartir. Per tot això, s’han creat grups de treball amb les persones més actives i motivades. Existeixen:
-
el grup de Productes, encarregat sobretot d’elaborar els criteris per seleccionar productes i productors ecològics i locals i d’economia social i solidària
-
el grup de Comunicació, per facilitar la difusió de la informació i documentació, tant interna com externa
-
el grup de Gestió econòmica, amb la missió d’elaborar un pla de viabilitat i de finançament
-
el grup de Logística, per a la recerca d’un local comercial d’uns 250 m2, no cèntric però amb fàcil accessibilitat amb transport públic i bicicleta
-
el grup Jurídic, que facilita la creació de la cooperativa, el seu règim intern, i tramitació de llicències
Davant tota aquesta feinada, necessitam suport i exemples de projectes semblants. I aquí és quan ens llançam a descobrir iniciatives que han superat la primera fase (discutir i decidir), i també la segona (obrir i esperar… ), i ja són a la tercera (evitar no morir de l’èxit!).
Persones molt implicades des del primer moment de LABORE (Oarsoaldea a Gipúzkoa) i de SOM ALIMENTACIÓ (València) ens han visitat aquest mes de novembre. Durant una llarga conversa i posterior col·loqui obert al Centre Flassaders, hem descobert una gent apassionada amb la idea de facilitar que el consum del més important, l’alimentació, estigui en mans de la mateixa gent consumidora. No té cap sentit que l’agricultura i la producció estigui en mans de grans empreses multinacionals a mils de quilòmetres. No té cap sentit que parlem de sobirania alimentària i no la facem realitat, aquí, i amb gent d’aquí, de proximitat. No té cap sentit donar beneficis, els diners de les nostres butxaques, a grans superfícies que exploten sense miraments i amaguen tots els beneficis fora, ves a saber on… No té cap sentit deixar morir el nostre camp, la nostra terra.
En Manu i en Jon ens explicaven amb passió les múltiples formes d’organitzar-se, d’autogestionar-se, i formes per ampliar la base de persones interessades a implicar-se en aquesta revolució, sense excloure ningú, tot al contrari, facilitant al màxim la participació de gent molt diverses, amb sensibilitats i hàbits diversos, però amb criteris de sostenibilitat, de preu just, de recuperació de terres i de productes locals, de transformació social.
Ara ens toca a nosaltres, i a tu. El sistema actual ens afirma que no és possible canviar res. I tu pots fer possible que tot canviï. Tenim un correu ( supercoop.mallorca@gmail.com ) i un facebook (Supermercat cooperatiu Mallorca). Però sobretot tenim moltes ganes de comptar amb tu, per afegir-te a aquest projecte: per trobar productes de la terra, per cercar local, per tenir criteris coherents i valents, per dedicar un temps a la transformació social i al més important: al dret a l’alimentació sana i sense intermediaris.
Informa’t i participa de la propera Assemblea, serà pel gener