En el març de 2017 ja us informàrem de l’arribada del primer cotxe compartit a Mallorca. Però de llavors ençà, la cooperativa Ecotxe no aturat de moure’s i d’avançar cap a una mobilitat més sostenible.
Pels que encara no ens conegueu, Ecotxe som una cooperativa de consumidores i usuàries sense ànim de lucre que va néixer a principis de 2016 i que oferim un servei de lloguer per hores de cotxe elèctric compartit o carsharing, preferentment mogut amb energia renovable.
A dia d’avui som 130 sòcies de les quals una bona part som usuàries del cotxe. Podem gaudir d’un cotxe elèctric per hores sense haver-nos de preocupar de posar-li benzina ni de pagar assegurances, aparcament ni de tantes altres càrregues i maldecaps que suposa tenir un cotxe en propietat. El primer cotxe es troba a l’aparcament de l’empresa municipal palmesana d’aparcaments (SMAP) de Via Roma i qualsevol persona sòcia el pot reservar online i usar-lo quan ho necessiti i estigui disponible. Gràcies a un acord amb l’SMAP hem pogut tenir la plaça d’aparcament gratuïta durant el 2018 i durant el 2019 pagarem una tercera part de l’import del lloguer de la plaça.
S’ha de destacar que la darrera entitat que s’ha fet sòcia ha estat el Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació que ha decidit formar part d’aquest projecte i fer-ne ús per a les seves treballadores quan han de fer sortides als diferents municipis de Mallorca.
Aquest augment gradual però significatiu de noves persones i entitats sòcies i usuàries ha fet que, quan encara no havia passat un any de la compra del primer cotxe, haguem de comprar del segon cotxe elèctric compartit. Tal com acordàrem a la darrera Assemblea, hem fet una crida a les persones sòcies per a fer una aportació al capital social voluntari i finançar així el segon cotxe. La crida ha tengut un gran èxit i pròximament hi haurà un segon Ecotxe a disposició de les sòcies que el necessitin.
El servei de cotxe elèctric compartit no és cosa només de Palma. El nostre objectiu és que el cotxe compartit pugui ser un servei accessible arreu de Mallorca perquè molta gent pugui desprendre’s de la propietat d’un cotxe. Per això hem mantengut contactes amb diferents administracions públiques, principalment ajuntaments.
Per exemple, a Ecotxe hi ha un bon nombre de persones d’Esporles amb ganes de tenir el servei al seu poble i properament farem una presentació pública amb de suport del seu ajuntament. A Palma, el batle va convocar les entitats més destacades de l’Economia Social i Solidària del municipi i arran d’aquesta reunió s’està elaborant un Pacte per l’Economia Social en el què hem participat. Darrerament hem presentat una proposta als pressuposts participatius perquè es creïn places d’aparcament en superfície amb pèrgoles amb plaques solars perquè hi puguin carregar els cotxes elèctrics.
La cooperativa Ecotxe vol ser una eina per a avançar en la mobilitat sostenible, juntament amb els transport públic, la mobilitat ciclista i pedestre. En base al principi cooperativista d’interès per la comunitat com a coresponsabilitat en el desenvolupament del territori on actuam més enllà del dinamisme econòmic, volem crear coneixement i idees perquè des de la societat civil i l’autogestió es pugui acabar amb la insostenibilitat del model de mobilitat actual. Per això, amb el suport de Caixa Colonya, en novembre organitzarem per primera vegada una jornada sobre mobilitat oberta a la ciutadania titulada: “Com viure sense cotxe a Mallorca”.
Seria ideal que en els propers anys sorgissin noves idees i projectes que permetin que la gent s’independitzi d’un objecte de quatre rodes que pesa una tona. La cooperativa Ecotxe pot ser el punt de partida. 130 persones i entitats ja han començat.