5.2Sumam per avançar

Els dies 4 i 5 d’octubre les assemblees de MÉS per Mallorca i d’Esquerra Republicana varen aprovar, amb uns alts percentatges a favor, l’entrada d’Esquerra dins MÉS per Mallorca. No ha estat un camí fàcil. Des del naixement d’Esquerra Republicana a les Illes Balears les relacions entre les dues forces polítiques no han estat senzilles. Les lluites per a ocupar un espai en comú, el de l’esquerra nacional, així com divergències en certs àmbits han duit a gairebé 30 anys de competència entre PSM i ERC. Això amb excepcions com el Bloc per Mallorca o la primera etapa de MÉS, on Esquerra i el PSM confluïren.

Esquerra Republicana és una força política amb gairebé 90 anys d’història. Es defineix d’esquerra socialdemòcrata i partidària de la independència dels Països Catalans. Actualment viu, al Principat, un moment àlgid. Això sense oblidar que el seu president, Oriol Junqueras, és a la presó i que la seva secretària general, Marta Rovira, és a l’exili. Junqueras és precisament un dels artífexs d’aquest partit guanyador, que ha incrementat notablement els seus resultats els darrers anys. Això s’ha fet amb molta empatia i generositat, amb la voluntat de teixir espais amplis i de sumar sensibilitats diferents. Per créixer, s’ha de sortir de la zona de confort i anar a cercar gent de fora del partit, convèncer amb molt de diàleg i no oblidar cuidar els teus. El que s’ha anomenat junquerisme té el seu secret en el bon tracte i en saber escoltar i integrar diferents idees i orígens polítics.

Com deia, a Mallorca la trajectòria d’Esquerra Republicana es remunta a tres dècades enrere. Un camí amb alts i baixos, amb línies i lideratges diferents, amb encerts i errors. El desembre del 2016 fou l’inici d’una nova etapa, amb Mateu Matas ‘Xurí’ al capdavant. La nova executiva tenia clar que calia remar cap a la unitat de tota l’esquerra nacional i sobiranista, essent autocrítics i constructius i generant un marc de confiança.

Ara, per fi, arriba una confluència esperada i necessària. Una confluència que ha de reforçar MÉS com a paraigües de l’esquerra mallorquina. Sumam perquè és necessari, sumam perquè volem avançar i fer créixer MÉS per Mallorca. La gent d’Esquerra som aquí per ajudar. Aquest procés ha estat possible pels esforços i la generositat de moltes persones que, durant els darrers anys, han treballat discretament per arribar a l’acord actual.

Així mateix, diverses experiències municipals han evidenciat que, quan es fa feina braç a braç per damunt de sigles, els resultats són molt millors. A tall d’exemple al meu poble, Bunyola, hem encetat el segon mandat de govern havent guanyat les eleccions tant ara com el 2015 amb la candidatura Esquerra Oberta. El mateix ha passat a Manacor, on la fórmula MÉS-Esquerra ha duit a la batlia a Miquel Oliver. Allà on sumam, multiplicam.

Hem fet allò que s’havia de fer però encara queda molt de camí. Ara cal enfortir MÉS i ampliar-lo. I això implica teixir relacions amb més agents, més persones de la nostra terra que comparteixen els nostres objectius. Una societat més justa i igualitària, un país que avanci cap a les màximes quotes de sobirania i on el feminisme i l’ecologisme sigui indispensables per a un nou model social i econòmic.

Però més enllà, crec fermament que hi ha un ampli espai per recórrer incloent aquelles persones que veuen que la democràcia està amenaçada. MÉS per Mallorca ha de tenir com a estendard la defensa de la sobirania popular i la democràcia perquè està clar que els partits del règim del 78 no són, per a res, una garantia.

Estic convençuda que encara queda molta gent amb qui sumar, amb qui avançar. Som-hi!