Som Energia de veritat és més que una cooperativa, és una varietat de gent, de tot color i amb unes fites molt clares:
Primer i més principal, fer fora l’abús sistemàtic dels oligopolis i empoderar el poble amb l’energia de tots.
Després ve el sistema per arribar a complir aquests desitjos:
Es fan les coses sense ànim de lucre, o sia, que es faci és l’important, no que ho facem nosaltres.
Produïm energia renovable, amb les nostres possibilitats, a pesar de les traves de l’administració.
Cercam sistemes per ensenyar a consumir menys i millor.
Lidiam amb la diversitat, cercant la «confederació» que tan impossible sembla en altres llocs.
Els darrers temps la crescuda ha estat exponencial. Ens acostam als cinquanta mil socis i als vuitanta mil contractes. El múscul, si no se’l tracta bé, té perill de rompre’s quan se l’estira més d’allò que pot resistir.
Un dels sistemes que ens ajudaran a manejar aquesta pujada de socis i contractes seran les eines informàtiques, tant de control del negoci (?) com de participació dels socis.
La votació telemàtica ja és un fet. Aquesta vegada han votat uns cinc cents socis més que l’any passat i segur que els anys que venen veurem forts increments d‘opinions tan en forma de vot com d’idees aportades.
Les dades que hem conegut a l’Assemblea general d’enguany van en la bona direcció:
Contractam el personal necessari per contenir i modelar la massa creixent.
Implantam «info-energia» i ensenyam el seu funcionament amb tallers per tot arreu.
Arribam a acords importants amb grups de cooperatives d’aquí i de la resta del mon.
Ajudam als grups locals que vulguin «independitzar-se», sense rompre, …o rompent (que encara no es dona el cas), a fer ho sense traumes.
Hi ha hagut una mica de contradicció, ja que no es vol disparar els contractes excessivament per sobre del número de socis, i hi ha hagut un acord en aquest sentit.
Però, per altra banda no s’ha pogut aconseguir la possibilitat de «xapar» l’aportació inicial dels 100€ de capital en terminis. S’ha tengut en compte, per pocs vots, l’opinió del Consell Rector de què era excessivament complicat; opinió que, personalment, no compartesc.
En canvi s’ha votat, en contra de l’opinió del Consell Rector, a favor de què la cooperativa faci un estudi sobre la viabiliat de comprar els excedents de producció de les possibles instal·lacions d’energia renovable dels socis, fent així un gir que podria substituir el «balanç net», en vigor a Europa però no a l’estat espanyol.
Hi ha hagut canvis en els estatuts per tal d’adaptar-se a les lleis de cooperatives catalanes.
Les diferències màximes en sous a la Cooperativa no arriben, en cap cas, al 2×1.
No vull acabar sense donar la meva opinió sobre la gent que conformam aquest grup tan aparentment desigual de Som Energia:
Si tothom fes i fos com nosaltres, podríem parlar d’una vertadera confederació a l’estat espanyol.., que no vol dir que som més bons ni més dolents que ningú.., però sabem escoltar, discutir i acordar i, sobretot:
tenim clares les nostres fites.