5.2 L’Escola Oberta Ciutadana (EOC)

Bon dia i bon any 2018

Comencem per escrutar els nostres or铆gens:

14-11-1921: Neix el PCE per escissi贸 del PSOE excessivament social-dem貌crata en detriment de socialista.

1986: Es constitueix Esquerra Unida (EU) a la que s’integra el PCE.

1998: S’implanten a Mallorca Els Verds.

2010 (juny): A Mallorca Iniciativa d’Esquerres s’escindeix d’EUIB, i el mateix any conflueix amb Els Verds de Mallorca, constituint Iniciativa-Verds a la que molt prest s鈥檋i ajunta, a les Illes Equo: IV-Equo.

Per altra banda:

1976 (febrer): Es funda el PSM.

2006: Es crea el Bloc (PSM, EU, Els Verds i Esquerra Republicana).

24-10-2013: Es constitueix M脡S com a projecte pol铆tic unitari i no com a coalici贸. S’hi integren PSM-Entesa, IV-Equo i molts de partits municipals, i persones independents.

2015 Gran 猫xit de M脡S a les eleccions municipals, insulars i auton貌miques de maig.

Respecte a les Fundacions:

1987: Fundaci贸 Emili Darder. Creada pel PSM amb l’objectiu de fomentar la cultura de Mallorca.

2010 setembre es crea la fundaci贸 Ateneu Pere Mascar贸

聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽Foto Acte juliol a Can Alcover

Pr脿cticament des del naixement de l’Ateneu Pere Mascar贸 les dues fundacions han treballat coordinadament amb moltes activitats conjuntes.

No obstant aix貌, el dia 07-04-2016 el President de l’Ateneu Pere Mascar贸, Miquel Rossell贸 i el director de la Fundaci贸 Emili Darder, Antoni Marimon formalitzen aquesta coordinaci贸 organitzativa i en les activitats signant un protocol de col路laboraci贸 entre ambdues Fundacions.

Seguint en aquesta l铆nia de conflu猫ncia organitzativa i d’acci贸 el passat dia 12 de juliol de 2017 es va presentar a Can Alcover de Palma la nova entitat “Les Fundacions Darder-Mascar贸” amb la seva nova imatge i la seva consolidaci贸 organitzativa, aix铆 com la mem貌ria de les activitats del curs 2016-2017 i el pla de feina per al curs 2017-18. Aquest acte va comptar amb l’assist猫ncia i participaci贸 del batle de Palma, Antoni Noguera, els dos coordinadors de M脡S per Mallorca, Bel Busquets i David Abril, amb els coordinadors de les Fundacions Miquel Rossell贸 i Antoni Marimon, la Consellera de Serveis Socials Fina Santiago, la pr脿ctica totalitat de membres del Secretariat i del Consell de les Fundacions Darder-Mascar贸, aix铆 com molts d’amics i amigues de les Fundacions.

L’organigrama de les Fundacions est脿 format pels dos Coordinadors, el Consell de les Fundacions, 貌rgan executiu, constitu茂t per una vintena de persones, i el Secretariat, 貌rgan organitzador, constitu茂t per sis persones, entre les que els coordinadors de formaci贸 i de comunicaci贸. Aix铆 com totes les persones que formen part d’un o m茅s grups de feina de l’estructura organitzativa organitzada per 脿rees i, al seu si, espai de treball. Sense entrar en el detall dels espais de treball les 脿rees s贸n sis:

1. 脌rea d’an脿lisi de la realitat i elaboraci贸 d鈥檃lternatives.

2. 脌rea de debat i divulgaci贸.

3. 脌rea de formaci贸.

4. 脌rea de relacions sociopol铆tiques.

5. 脌rea de comunicaci贸

6. 脌rea d鈥檃dministraci贸, organitzaci贸 i funcionament.

聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 聽 Foto Assistents a les jornades d鈥橧nca Sobiranismes: Estrat猫gies transformadores

L’Escola Oberta Ciutadana

Pr脿cticament, des del naixement de qualsevol de les dues fundacions, les seves activitats divulgades, en directe o a trav茅s de llibres i documents, han estat activitats formatives, es fessin des de l’脿rea que es fessin. Precisament les persones que volem pol铆tiques per al b茅 de les persones individualment i en el seu conjunt (per a sobre dels interessos econ貌mics i particulars, com prefereixen altres sensibilitats pol铆tiques, econ貌miques i socials) sabem que 茅s fonamental la formaci贸.

A partir de la constituci贸 de les Fundacions Darder-Mascar贸, organitzam l’脿rea de formaci贸 com a grup de persones que treballa col路laborant amb els altres grups en la coordinaci贸 de les activitats formatives, aix铆 com organitzant-ne de pr貌pies, a trav茅s de l’Escola Oberta Ciutadana. El grup organitzador es va formar a finals del curs passat 2016-17 i el varen constituir Josep Valero, Lila Thom脿s, Xisca Mir i jo mateix Antoni Ramis, que vaig ser l’encarregat de coordinar el grup i les seves activitats programades. Posteriorment hem gaudit de la incorporaci贸 al grup de Miquel Gallardo i sofert la baixa temporal, per assumptes personals, de Xisca Mir.

L’ideal seria que el grup organitzador de l’Escola o grup de Formaci贸 est脿s constitu茂t per entre cinc i set persones. Mentre que el grup extens: professorat i persones participants en els distints cursos i activitats formatives, quant m茅s nombr贸s i participatiu, millor. S鈥檋a elaborat un programa de Formaci贸 que 茅s el full de ruta de l’Escola (recordem: 脿rea de Formaci贸 de les Fundacions Darder-Mascar贸).

L’objectiu de la formaci贸 茅s contribuir a la millor formaci贸 de quadres pol铆tics, socials i de les persones de la nostra societat en els principis ecol貌gics, solidaris, sobiranistes i democr脿tics vertaders (feminisme, pacifisme, transpar猫ncia, participaci贸, respecte… L’Escola ofereix a M脡S per Mallorca, a les entitats socials que ho sol路licitin i la ciutadania en general projectes formatius en els valors indicats i per a millorar les seves pr貌pies capacitats personals, professionals i socials, sense les limitacions que suposa qualsevol formaci贸 reglada que s’ha de sotmetre a les exig猫ncies de l’Administraci贸 corresponent.

Igualment la formaci贸 procura els coneixements i t猫cniques que facilitin tant el creixement individual i social de les persones com la realitzaci贸 de les seves activitats laborals, professionals, pol铆tiques, l煤diques, interpersonals,… amb la capacitat m茅s gran, efic脿cia i rendibilitat social possibles. En conseq眉猫ncia, totes les accions formatives de l鈥橢scola es faran procurant la m脿xima funcionalitat (que serveixin, que siguin 煤tils), efic脿cia (que permetin assolir els objectius proposats) i accessibilitat.

Fins ara, en aquesta modalitat formativa, l’Escola Oberta Ciutadana, el curs passat 2016-17, hem col路laborat amb l’edici贸 i publicaci贸 de les presentacions a les Jornades sobre Soberanisme i hem organitzat el curs, conjuntament amb l鈥檈spai d鈥檌gualtat de M脡S, 鈥淐om aplicar pol铆tiques p煤bliques d鈥檌gualtat鈥 en el que hi participaren com a ponents: Xisca Mir, Rosa Cursach, Apol路loni a Miralles, Jer貌nima Arbona i Rosa Mascar贸.

En el present hem presentat el pla de formaci贸 per al present curs 2017-18 abans esmentat, hem participat a la Jornada oberta de Formaci贸: “Sobiranismes: Estrat猫gies transformadores” que va comptar, entre d’altres, amb la participaci贸 de: Miquel Rossell贸, Consell de les Fundacions Darder-Mascar贸; Floren Aoiz, President de la Fundaci贸 Iratzar d’Euskadi; Marga do Val, Membre de la Fundaci贸 Galiza Sempre; Roger Buch, Polit貌leg expert en sobiranisme; Javier Garcia, Grupo de Estudios Diaz del Moral del SAT andal煤s; Amadeu Mezquida, Fundaci贸 Nexe del Pais Valenci脿; Maria Corrales. Assessora de Catalunya en Com煤 i d鈥橢n Com煤 Podem; i Joan Colom, Consell de les Fundacions Darder-Mascar贸.

Hem iniciat el curs 鈥淯tilitzaci贸 de les principals eines de Google鈥 i hem realitzat el curs “Joventut: estrat猫gies i problem脿tica”, amb la participaci贸, entre d’altres de Joan Ferr脿, director de l’Institut Balear de la Joventut; Alfredo Guti茅rrez, responsable de Joventut de CCOO; Assumpta Mas, directora de l’Observatori de la Joventut de les Illes Balears; Catalina Gay脿, periodista i professora de la UAB especialista en comunicaci贸; Biel Payeras, polit貌leg; Alex Segura, historiador i coordinador dels debats; Mart铆 Moreno d’Estudiants en Xarxa; Miquel Moreno de Joves del GOB, Marga Llull de Llevant a Gr猫cia pels refugiats d’Art脿 Solidari; Tona Pou de Comunicaci贸 de les Fundacions.

En aquest any que comen莽a, 2018, seguirem amb la planificaci贸 presentada. Les primeres activitats previstes s贸n una Jornada sobre el tema “Joventut: present i futur. Necessitats, interessos i oferiments”, que completi el darrer curs exposat i les activitats formatives: “Com parlar en p煤blic”, “Palma neta, Palma guapa”, “Mallorca i pobles, ahir, avui i dem脿”. Esperam, necessitam, la col路laboraci贸 de tots i totes vosaltres, lectors/es d’aquest article per a poder incidir en benefici formatiu de tota la ciutadania del pa铆s. Per a qualsevol suggeriment, petici贸, oferta de col路laboraci贸…us podeu dirigir a nosaltres a trav茅s de l鈥檃dre莽a: escolaobertaciutadana@gmail.comAquesta web utilitza galetes. Aqu铆 pots veure la pol铆tica de galetes. Si continues navegant vol dir que l鈥檃cceptes.    Veure
Privacidad