5.2 La fira del Mercat Social del 2020 serà virtual

La fira del Mercat Social, el projecte per donar visibilitat a les alternatives de consum responsable i afavorir la inter-cooperació entre aquestes, s’ha celebrat a la Misericòrdia des de 2015, primer al pati i després als jardins, arribant a l’any passat a la cinquena edició. Després d’aquestes cinc edicions, podem dir que la fira del Mercat Social s’ha consolidat com a una cita imprescindible, un dels esdeveniments de l’economia social i solidària de Mallorca amb més projecció.

Enguany, en temps de pandèmia, sabem que les mesures de distància social no permeten fer una fira presencial com la dels altres anys, però la Covid19 no pot impedir que treballem els objectius d’afavorir la visibilitat pública de les alternatives de consum responsable, facilitant l’accés als seus productes i serveis i de potenciar la generació de sinergies que reforcin les possibilitats de consolidació de les cadascuna de les iniciatives, i del conjunt de l’economia social i solidària com a sector.

De fet, la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia, i també la situació d’emergència climàtica, fan ara més necessari que mai promoure un desenvolupament més equilibrat i sostenible lligat a les necessitats del territori i de la societat, que situï en el centre la sostenibilitat de la vida, les cures i el bé comú.

I en el cas de les nostres Illes, s’ha vist la situació d’extrema vulnerabilitat a què ens aboca el mono-conreu turístic que patim. Necessitam per tant afavorir una reactivació eco-social que redreci i diversifiqui el nostre model econòmic, i que reactivi també les mateixes entitats de l’economia social i solidària que s’han vist afectades per la pandèmia, potenciant els seus canals de difusió i comercialització.

Per això, la fira del Mercat Social del 2020 serà virtual, més enllà d’alguna possible activitat presencial en petit format compatible amb la situació i normativa sanitària, com per exemple una install party per promoure el canvi a serveis de banca i assegurances ètiques, o energia i mobilitat sostenibles.

També es mantindrà la setmana de les economies transformadores prèvia a la fira que vàrem organitzar per primera vegada el 2019 amb un èxit notable, amb activitats presencials i telemàtiques diverses proposades per les entitats sota un paraigua de difusió conjunt.

La fira virtual i la setmana prèvia d’activitats es faran coincidir enguany amb la campanya de consum nadalenc, i també amb el black friday que té lloc el 27 de novembre. Es pretén visibilitzar així que els productes i serveis de l’economia social i solidària són una alternativa conscient i transformadora al consum compulsiu que promou el black friday i la campanya de Nadal.

La setmana d’activitats prèvia a la fira tendrà lloc del 16 al 26 de novembre amb activitats descentralitzades proposades per les entitats, moltes d’elles realitzades de forma telemàtica, que s’oferiran en streaming o en diferint.

La fira virtual es té previst iniciar el 23 de novembre, i mostrarà de forma telemàtica un catàleg de productes i serveis amb els criteris socials, ambientals i ètics del consum responsable. Aquesta fira virtual es podrà “visitar” fins al Nadal, a fi de fomentar alternatives de consum responsable a les compres de Nadal.

Fent de la necessitat virtut, aquesta fira virtual podrà arribar a través d’internet i les xarxes socials a un públic més ampli al que any rere any ha visitat la fira, contribuint així malgrat les dificultats a la construcció des de la societat civil d’alternatives econòmiques per sortir de la crisi amb resiliència, justícia i sostenibilitat.