5.2 Habitatges cooperatius Una nova oportunitat postcovid?

L’actual crisi provocada pel maleït bitxo ha trastocat absolutament tots els paradigmes sobre el que se sustentava la nostra vida quotidiana. Ara s’obri un nou escenari en molts fronts que caldrà analitzar i veure amb uns ulls diferents.

Un dels aspectes que ens ha de fer reflexionar és saber si el sistema actual de residències de majors de titularitat privada és el més adequat per garantir una vida digna als seus usuaris. Les dades suggereixen que no: el 93% de majors morts per coronavirus a Madrid estaven a residències privades.

Quan el lucre i l’afany de tenir beneficis a curt termini estan per damunt d’una assistència de qualitat la cosa no pot acabar bé. És evident que els recursos de les Administracions públiques s’haurien de reorientar cap a altres models més acollidors, més cooperatius, més participatius. Ara és el moment que el Govern de les nostres illes i els respectius Consells obrin la porta a nous models d’autogestió d’habitatges cooperatius per a majors i ho contemplin a les seves normatives.

El govern d’Astúries ha estat valent i ja ha reconegut els habitatges col·laboratius, també anomenats cohousing, com a servei social que mereix el reconeixement oficial i el suport institucional i amb els que es podran establir convenis de col·laboració per atendre la dependència amb fons públics.

Altres comunitats autònomes ja estan treballant en aquesta línia. A Balears hi ha hagut un primer acostament amb la Conselleria d’Afers Socials que s’ha mostrat receptiva amb el model asturià i ens ha promès que ho estudiaran amb interès.

Una altra de les notícies que han sorgit aquestes darreres setmanes és una òbvia: molts petits i mitjans hotelers de les nostres illes difícilment podran aguantar una temporada en blanc i la que ve amb molta incertesa i ja s’estan plantejant vendre els seus hotels abans que la desfeta sigui més gran.

Aquesta notícia podria provocar una nova oportunitat per a projectes d’habitatge cooperatiu per a majors, com és KANOSTRA i d’altres. Es poden generar sinergies a tres bandes – Govern, projectes cooperatius i hotelers afectats – per tal de facilitar la compra dels establiments hotelers en condicions favorables i adaptar-los per a convertir-se en projectes d’habitatge cooperatiu per a majors o per joves.

El Govern ja ha començat a donar passes en aquest sentit i esperem que fructifiquin en projectes reals i tangibles.

Aprofitem les oportunitats que se’ns obrin abans no sigui massa tard.