5.2 Deixalles, mem貌ria

de bona feina feta

La Mem貌ria Anual de la Fundaci贸 Deixalles 茅s un document en el qual es plasmen els resultats de les seves activitats, valorant els indicadors socials i l’impacte del projecte.

Any rere any, les persones vinculades a Deixalles treballen per aconseguir els seus objectius socials i ambientals: la inserci贸 sociolaboral de persones procedents de col路lectius vulnerables, i la reutilitzaci贸 i el reciclatge d’objectes i residus. I no 茅s un cam铆 f脿cil de rec贸rrer per a una entitat sense 脿nim de lucre, constitu茂da l鈥檃ny 1986 per iniciativa de la delegaci贸 d鈥橝cci贸 Social del Bisbat de Mallorca i de la Federaci贸 de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), i que des del 2010 est脿 en mans de l鈥橝ssociaci贸 Amics de Deixalles, formada per treballadores i treballadors de la Fundaci贸 que volen ser propiet脿ries i propietaris del seu propi treball.

El 2018 ha estat un any d’esfor莽os, d’猫xits, per貌 tamb茅 de preocupacions. Per a Deixalles, les persones s贸n la prioritat. Entre els indicadors socials destaquen 168 persones en situaci贸 d鈥檈xclusi贸 social i factors de baixa ocupabilitat que han realitzat itineraris d鈥檌nserci贸 social i laboral individualitzats, millorant les seves compet猫ncies personals i laborals. Un 20% d鈥檃questes persones s鈥檋an inserit laboralment.

Una altra eina d鈥檌nserci贸 ha sigut la formaci贸. En el 2018 ens hem esfor莽at a diversificar els models de formaci贸 per tal que s鈥檃daptin el millor possible a les persones i a les necessitats del mercat laboral. Un total de 153 persones han participat de les diferents accions de formaci贸: certificats de professionalitat, un tipus de formaci贸 que, donada la seva rigidesa i falta d鈥檃daptaci贸 a les necessitats de les persones participants, ha disminu茂t la seva quantitat; tallers d鈥檌nserci贸 social i laboral, dirigits a les persones amb m茅s baixa ocupabilitat; i Formaci贸 Dual, que ofereix la possibilitat d鈥檕btenir una qualificaci贸 professional a la vegada que es desenvolupa una activitat professional retribu茂da relacionada amb la formaci贸; i formacions del projecte Incorpora amb el suport de la Fundaci贸 La Caixa, que estan adaptades a la necessitat del mercat laboral.

La Fundaci贸 Deixalles tamb茅 compta amb una 脿rea de Salut Mental, en els que s鈥檋a donat suport a 58 persones amb malalties mentals, a Deixalles Calvi脿, als projectes de Servei ocupacional per a persones amb problem脿tica per Salut Mental i al Servei de suport a l鈥檋abitatge, tots dos finan莽ats per la Conselleria de Serveis Socials i Cooperaci贸. Aqu铆 van rebre suport personal, ter脿pia ocupacional, formaci贸 permanent i suport a la inserci贸 laboral, a l鈥檋abitatge i comunitari.

L鈥檕rientaci贸 laboral 茅s altra de les feines permanents a Deixalles. 948 persones van ser ateses de les que es van inserir el 58%, una vegada acabat el seu itinerari. Per a la inserci贸 laboral de col路lectius desfavorits 茅s molt important la implicaci贸 del sector empresarial que genera ocupaci贸. Una eina molt 煤til en aquest aspecte 茅s el F貌rum d鈥橢mpreses 鈥淐onnecta鈥檛鈥. L鈥檃ny passat se鈥檔 van fer dos, en els que van participar 21 empreses i 104 persones usu脿ries, on els usuaris i usu脿ries del servei van fer un entrenament de les entrevistes de feina i optaven a insercions laborals.

La Fundaci贸 Deixalles, des del 2011, aposta pel model de contractes d鈥檌nserci贸, conven莽uda que 茅s una molt bona eina per a la inserci贸 sociolaboral de persones en situaci贸 de vulnerabilitat. El 2018 eren tres les empreses constitu茂des, en les que s鈥檋an realitzat un total de 95 contractes d鈥檌nserci贸 (un 25% mes que el 2017). Gran part d鈥檃quests contractes s贸n generats per la pr貌pia Fundaci贸 i la seva activitat, aix铆 com ajuntaments balears que han confiat en la seva tasca i la de les persones treballadores per gestionar els parcs verds i empreses de gesti贸 de residus com Tirme.

L鈥檃ltre punt fort de la Fundaci贸 Deixalles 茅s la tasca ambiental. El 2018 han recollit, tractat i gestionat un total de 2.839 tones d鈥檕bjectes i residus. D鈥檃quests materials han reutilitzat un 69%, i un 16% s鈥檋a reciclat. Hi ha una lleugera baixada en el percentatge de reutilitzaci贸 donat que els materials que ens arriben s贸n de pitjor qualitat. Aquestes xifres de reutilitzaci贸 i reciclatge suposen un estalvi d鈥檈missions d鈥11.228 tones de CO equivalent a l鈥檃tmosfera; o l鈥檈quivalent al CO que absorbeixen 1.562.774 arbres durant un any o la retirada de la circulaci贸 de 5.356 cotxes durant un any.

Tota aquesta activitat ambiental i de millora la realitzen gr脿cies a les aportacions de la ciutadania i sense cap ajuda per part de les administracions. Les ajudes que es reben es per fer el treball social. El 2018, Deixalles ha continuat fent grans esfor莽os amb la recollida de roba. 203 contenidors de roba en funcionament (171 a Mallorca i 32 a Eivissa), en els quals han recollit 1.484 tones. D鈥檃questa roba, un 89% s鈥檋a pogut reutilitzar. Un dels seus trets diferenciadors 茅s que intenten seleccionar una part important de roba aqu铆, a ses nostres illes i generar economia local.

Tamb茅 han activat campanyes puntuals de recollida de roba com la de 鈥Posam fil a l鈥檃gulla amb la teva roba鈥. 28 centres escolars han participat i hem fet 18 tallers relacionats amb la roba amb la participaci贸 de 427 alumnes. I han continuat amb la IV Marat贸 de Reciclatge Creatiu de Roba amb una participaci贸 de 26 persones que transformen les peces de roba provinents de la recollida selectiva, que fins al moment eren un residu, en una pe莽a de moda.

Una mesura pionera als comer莽os de Balears ha estat l鈥檈liminaci贸 de les bosses de pl脿stic de les botigues i naus de donacions de Deixalles. Han oferit alternatives, per貌 l鈥檃posta ferma 茅s l鈥檈liminaci贸 de les bosses de pl脿stic, #PerUnaMarSensePlastics.

Ja fa molts anys que Deixalles treballa en les plantes de selecci贸 de residus de les concession脿ries del Consell de Mallorca, Mac Insular i Tirme. Aquests projectes s贸n un referent en conciliar el vessant productiu amb la inserci贸 laboral.

En la Planta de selecci贸 d鈥檈nvasos lleugers i mat猫ria org脿nica de Tirme hi han treballat 84 persones, de les quals un 80% procedeixen de col路lectius vulnerables. Han fet acompanyament social al 69% de la plantilla amb 222 accions. I han seleccionat 22.000 tones de material de les quals han recuperat 15.000. A la fi, hem aconseguit la reivindicaci贸 hist貌rica d鈥檌ntroduir l’empresa d鈥檌nserci贸 a la planta i han realitzat 14 contractes d鈥檌nserci贸.

A la Planta de selecci贸 de residus de construcci贸 i demolici贸, i voluminosos (PT1) de MacInsular hi han treballat 64 persones, de les que un 70% procedeixen de col路lectius vulnerables. Han fet acompanyament a un 60% de la plantilla amb 218 accions. I han tractat 353.495 tones. En aquestes plantes, i per tal que les persones puguin mantenir la feina, 茅s clau la formaci贸 cont铆nua en producci贸, prevenci贸 de riscos laborals, valors socials, superaci贸 de dificultats, interculturalitat i corresponsabilitat.

A Deixalles tenen clar que tota aquesta feina 茅s possible gr脿cies al comprom铆s i a la tasca di脿ria dels seus treballadors i treballadores: 224 i 8 voluntaris/es que els ajuden i aporten altres perspectives i maneres. I tamb茅 als particulars, empreses, administracions… que fan donacions i confien en Deixalles i la seva tasca.Aquesta web utilitza galetes. Aqu铆 pots veure la pol铆tica de galetes. Si continues navegant vol dir que l鈥檃cceptes.    Veure
Privacidad