5.1 Primera Escola Sobiranista Democràcia XXI

Pobles sobirans enfront de l’autoritarisme

5 minuts

·

·

Zuatzu -Donostia

14-15-16 de febrer del 2020

Tal com vàrem acordar en la reunió plenària del Fòrum de les Fundacions sobiranistes que celebràrem a Compostel·la -Galiza el passat 6 de desembre de 2019, la primera edició de l’Escola Sobiranista se celebrarà a Donostia (Euskal Herria) el febrer de 2020. Després de dos ajornaments, aquesta vegada volem mantenir la data, conscients que és impossible saber si apareixeran novetats d’última hora com a avançaments electorals o uns altres.

Els objectius de la I Escola Sobiranista, d’acord amb les reflexions que hem anat plantejant seran:

1: Compartir una activitat formativa de qualitat que serveixi per a elevar els nivells de capacitació política dels qui participin aportant d’aquesta manera al capital polític de fundacions i moviments.

2: Teixir llaços de complicitat entre persones de territoris i tradicions diferents, mitjançant la relació directa i l’intercanvi i contrast crític d’anàlisi, discursos, estratègies, propostes i models d’acció pràctica.

3: Contribuir a la visibilitat pública del sobiranisme d’esquerres mitjançant una agenda de comunicació que expliqui què és el Fòrum i contribueixi a donar a conèixer les propostes del sobiranisme transformador.

4: A més d’aquests objectius, lògicament, és convenient aprofitar l’ocasió perquè els qui vénen de fora d’Euskal Herria coneguin millor aquest país.

D’acord amb la nostra intenció de fer un primer pas entorn d’aquests objectius, l’eix de continguts per a aquesta primera edició de l’Escola seria desenvolupar junts/es la proposta sobiranista transformadora en aquests temps d’incertesa, crisi i avanç de l’autoritarisme:

A: Comprendre el temps que vivim: crítica del Zeitgeist neoliberal autoritari

B: Crisi estructural del Regne d’Espanya i possibles escenaris

C: Sobirania, feminisme, emergència climàtica i noves vies d’emancipació: claus del sobiranisme del Segle XXI

Com vulgui que es tracta de la primera edició de l’Escola, no tenim un model ja consolidat i necessàriament hem d’experimentar i innovar. Cadascuna de les fundacions que conformem el Fòrum desenvolupem les nostres pròpies dinàmiques i tenim per això els nostres estils i rutines per al treball de formació, però ara el repte és fer una mica junts/es i això ens exigirà fer una cosa nova que resulti beneficiós per a tots/es.

En primer lloc i precisament perquè donem molta importància a aquesta primera edició, hem decidit optar per un format senzill, que superi la vella obsessió de l’esquerra de voler tractar-lo tot alhora, la qual cosa moltes vegades implica parlar llargament del diví i l’humà sense trobar la manera d’aterrar. En aquesta Escola, qüestionant aquestes inèrcies, no «parlarem de tot», sinó només d’algunes qüestions, conscients que el nostre temps i els nostres recursos són limitats i partint de la base que el repte principal és pensar en comú.

Per això intentarem donar resposta a tres interrogacions centrals, que corresponen directament als eixos que hem assenyalat: la primera, què està passant i cap a on va el Regne d’Espanya?; la segona, quines són les claus del que ocorren en el món i a Europa en particular?i la tercera, què hem de fer els moviments sobiranistes emancipadors en aquest panorama?

L’Escola serà organitzada per un equip format per persones de la Fundació Iratzar i les altres fundacions/entitats basques que ho desitgin i el suport del Secretariat del Fòrum. I està oberta a les persones enviades per les fundacions i ens similars que formem el Fòrum, més convidades d’aquestes entitats o persones d’altres grups interessades a participar en aquest esdeveniment. Hi hauria entre 100 i 150 places, prèvia inscripció. Per part de Fundacions Darder Mascaró ens comprometem a inscriure entorn de 15 assistents i per descomptat agraïm l’esforç de la Fundació Iratzar i la resta de fundacions basques.

Per als assistents de Mallorca, Fundacions Darder Mascaró es compromet a buscar l’ajuda necessària perquè les despeses de viatge, estada i manutenció no siguin a càrrec dels assistents.

Programa de l’Escola. Susceptible d’incloure alguns canvis d’última hora.

Divendres 14 tarda (17 h-21h)

Concebuda com a presentació de l’Escola, aterratge a Euskal Herria i a partir d’aquí per a compartir una visió general de les crisis del Regne d’Espanya.

17 h – 17.30 h

Inauguració de la Primera Escola Sobiranista (en el format que hem anomenat explicatiu)

Idoia Zengotitabengoa, benvinguda a Euskal Herria, explicacions tècniques…

Rubén Cela, breu presentació del Fòrum, història i reptes, objectius de la Primera Escola Sobiranista

17.30 h-18.15 h

Aterratge compartit a Euskal Herria (en el format entrevista cara a cara amb preguntes del públic)

Mario Zubiaga-Maite Ubiria (???? o una altra periodista): Claus per a comprendre el nou temps polític a Euskal Herria després d’ETA.

18.15 h-19.30 h

Primera sessió de reflexió, amb el format d’entrevista-diàleg.

Iaio Herrero: Cap a on va el regne d’Espanya?

Entrevista-aportacions: Ricard Vilaregut, Alaia Elorrieta, Ayem Oskoz

19.30 h-19.45 h

Descans.

19.45 h-21.00 h

Debat per grups.

Dissabte 15 matí (9.30 h-14.00 h)

Per a situar la reflexió en un context més ampli, en les coordenades espai (globalització) i temps (emergència climàtica, crisi i neoliberalisme autoritari)

10.00 h-11.30 h

Segona sessió de reflexió, amb el format d’entrevista-diàleg.

Antoni Aguiló, El món que vivim i les seves alternatives, *desmercantilizar, *despatriarcalizar, descolonitzar…

Entrevista-aportacions: Elena Beloki, Jagoba Zulueta, Lluis Pérez

11.30 h-12.00 h

Descans, cafè amb pastes, foto col·lectiva

12.00 h-14.00 h

Debat per grups.

Dissabte 15 tarda (16.00 h-21.00 h)

Per a reflexionar sobre les claus del sobiranisme emancipador del Segle XXI.

16.00 h-17.30 h

Tercera sessió de reflexió, amb el format de ronda d’aportacions en vídeo.

Jule Goikoetxea Estatugintza -fer estat- feminista, Unai Paskual Canvi climàtic i sobiranisme, Toni Rico De la nació tradicional al poble del segle XXI, Helena Castellà Soberanisme enfront del feixisme, Alexandra Fernández La difícil relació amb l’esquerra espanyola, Andoni Olariaga Articulació de lluites en un projecte comú

18.00 h-19.30 h

Debat per grups entorn de preguntes diferenciades per a cadascun en el qual s’inclourà al final una reflexió compartida de valoració de l’Escola i aportacions per a continuar treballant en aquest terreny en el futur.

19.30 h-19.45 h

Breu descans per a recopilar les aportacions.

19.45 h-20.20 h

Conclusions finals en Plenari, Idoia Zengotitabengoa.

Intervenció final, Floren Aoiz Camins de coordinació entre els pobles més enllà de la solidaritat

Dissabte 15 nit.

21.30 h

Sopar estil sidreria en una societat, DJ fins a la matinada. (pendent de concretar)

Diumenge 16, matí

Possible visita guiada pel Casc Vell de Donostia, Hernani… (pendent de concretar)

Estem convençuts que aquesta primera escola sobiranista serà un èxit, tindrà continuïtat i suposarà un salt qualitatiu per al Fòrum de Fundacions sobiranistes.

Comparteix l’article

Zuatzu -Donostia 14-15-16 de febrer del 2020 Tal com vàrem acordar en la reunió plenària del Fòrum de les Fundacions sobiranistes que celebràrem a Compostel·la -Galiza el passat 6 de desembre de 2019, la primera edició de l’Escola Sobiranista se celebrarà a Donostia (Euskal Herria) el febrer de 2020. Després de dos ajornaments, aquesta vegada…

Issue is a magazine-style theme design that displays blog posts, reviews, artwork and news.

⏬

It comes with different styles to spark your creativity in making it just as you'd like to.

Designed with WordPress

MagBlog is a magazine theme focused on sizable type and imagery to expand your content. Make it yours ⏬