5.1 Nou curs a Fundacions Darder Mascaró

Fundacions Darder Mascaró ha començat el nou curs polític a bon ritme. Dins el mes de setembre ha editat a la seva col·lecció de quaderns pel debat “Aportacions per a una Mallorca Sobirana i Alternativa “ i ha participat activament en la setmana d’Economies alternatives i amb la Vena Fira del Mercat Social de Mallorca, que per cert, han anat molt bé i han suposat un bot qualitatiu per l’Associació Mercat Social de la qual Fundacions en forma part.

Pel nou curs té un programa d’activitats prou complet que té com a objectiu consolidar projectes que ja estan en marxa i alhora començar a caminar en la construcció de nous projectes ambiciosos.

L’Escola Oberta Ciutadana continuarà i incrementarà les seves activitats. Precisament en el marc de la setmana per les economies alternatives ha inaugurat el seu curs “Educació financera en economia social i solidària i finances ètiques” amb un professor de luxe, Carles Azkunze, President Estatal de REAS. Els cursos s’impartiran cada dilluns, el 7, 14, 21 i 28 d’octubre a Sa Riera.

Aquest curs està organitzat en el marc del Servei d’Activitats Culturals de la UIB i amb la col·laboració de Caixa de Colonya.

Així mateix continuarà les jornades de formació amb CCOO sobre Sindicalisme i municipalisme, que per ara estan concretades a Manacor i Calvià i començarà la seva col·laboració amb l’STEI amb una jornada de formació dia 29 de novembre. La idea és anar ampliant aquest programa.

Podem dir que comença el nou curs amb el projecte global de comunicació de Fundacions acabat. Encapçalat pel vaixell insígnia, L‘Altra Mirada, que el mes de setembre ha tret el seu número 87. Així mateix www.illaglobal.com que podem dir que ha assolit la velocitat de creuer. Té assegurat articles setmanals, pràcticament diaris, amb una participació molt plural i prou interessant. I finalment ha aconseguit posar en marxa l’edició d’audiovisuals, amb un editorial setmanal, i la publicació de petits videos. Abans d’acabar l’any Fundacions llançarà una campanya de promoció d’aquests instruments de comunicació.

També jugarà un paper important en el pla de feina del curs 2019–2020 les relacions de Fundacions Darder Mascaró amb altres entitats de la societat civil. Està previst incrementar la col·laboració amb la Fundació GADESO, especialment en temes de comunicació. El treball amb Palma XXI, que en el passat curs va donar fruits amb la creació de la plataforma Futur per Palma, aquest curs es concretarà amb la participació conjunta en el Consell de Model de Ciutat constituït per l’Ajuntament de Palma i amb voluntat d’obrir un debat ciutadà no tan sols de la ciutat de Palma sinó també de l’Àrea de la Badia de Palma.

Fundacions seguirà participant activament a les Plataformes: Per un Bon Finançament, contra el TCI, Comissió 24 de febrer, la Plataforma democràtica, el Col·lectiu Alternatives i l’Associació Mercat Social. I lògicament amb el Foro de Fundacions Sobiranistes de l’Estat, que forma part del seu Secretariat i que té previst diverses Trobades Estatals, la primera a Santiago de Compostel·la i la celebració de la primera escola sobiranista a Donosti el mes de febrer.

Des de l’Espai d’Història estem preparant l’edició del llibre que conté les ponències de les segones jornades d’Història del Moviment Obrer a Mallorca i la celebració dins el mes de març de les terceres, en aquest cas dedicades al paper de la dona al moviment obrer de la primera part del segle XX.

Des de l’Espai de Sobirania i Construcció Nacional té previst la difusió del llibre «Nou sobiranisme i feminismes. Identitat i democràcia al segle XXI» i del darrer número de la col·lecció Quaderns de Debat: «Aportacions per una Mallorca Sobirana i Alternativa».

I per últim posarà en marxa quatre nous projectes: Un debat sobre la política i les aliances que calen per posar en escat mat a l’anomenat Règim del 78, la construcció d’un projecte sobiranista comú per les Illes, començar a preparar la commemoració dels 500 anys de les Germanies que se celebraran el 2021 i un projecte que anomenen «Lluites compartides» que té com a objectiu la popularització de les lluites socials, ecològiques i culturals més importants dels darrers 50 anys a Mallorca.