Aquest ha estat el cinquè any que l’associació ha organitzat la Fira del Mercat Social de Mallorca, també enguany als jardins de la Misericòrdia a Palma. Com ja donava compte en Jordi López a un article anterior de l’altramirada.cat la Vena Fira va cobrir els objectius que ens havien marcat i a més ha suposat un bot qualitatiu amb l’organització de la setmana d’economies transformadores, amb activitats cada dia de la setmana.
També dins el mes d’octubre s’ha impartit, amb la col·laboració de la UIB un curs sobre economia social i solidària i finances ètiques. I el 3 de desembre s’organitza a Inca una trobada d’entitats representatives de l’economia social i solidària de la comarca. Si bé els passats anys l’associació, per òbvies dificultats materials i econòmiques, una vegada celebrada la Fira reduïa la seva activitat fins al pròxim any, ara ha decidit mantenir i incrementar l’activitat.
De fet ha celebrat la seva assemblea general, renovant la Junta Directiva, ha aprovat un full de ruta pels pròxims temps i s’han creat grups específics de feina per dur endavant els projectes aprovats.
En primer lloc i com no podia ser d’altra forma ha renovat el compromís d’organitzar aquesta tardor la VIena Fira del Mercat Social. I així mateix s’ha compromès a participar activament en el Foro Social Mundial de l’economia solidària que se celebrarà del 25 al 28 de juny a Barcelona.
Un dels grups de treball s’encarregarà d’impulsar les tasques de formació i sensibilització. La formació es pretén que vagi dirigida a funcionaris públics que treballen en orientació laboral, en compra i contractació pública, perquè incorporin els conceptes de l’economia social i solidària en les seves feines, lamentablement massa vegades, oblidats.
També a ensenyants perquè no s’oblidin de l’existència d’aquesta forma d’entendre l’economia que està pràcticament invisibilitzada tant a les universitats com a l’ensenyança mitjana. I lògicament a les persones que vulguin crear cooperatives o altres instruments de l’economia solidària. No es pot oblidar que l’economia social és una economia amb valors però és economia, les entitats que la conformen no són ONG s, són iniciatives empresarials que han d’esser sostenibles econòmicament. La sensibilització demana donar visibilitat entre la ciutadania i per promoure entre les distintes iniciatives la cooperació i el treball en xarxa.
Un altre projecte que volem posar en marxa és la constitució d’un espai físic per albergar la venda de productes i serveis del nostre sector, l’organització de debats, exposicions, encontres, etc.. En definitiva una espècie de seu social de l’economia solidària, a on la ciutadania pugui trobar informació de tots els components d’aquesta, des d’agricultura ecològica, energies renovables, banca ètica…
Ens inspirem amb una experiència de Pamplona, Geltoki, que ocupa l’antiga estació d’autobusos en el centre de la ciutat. De fet des de l’associació ja presentàrem un projecte als Joves Arquitectes per desenvolupar a l’espai que ocupa l’antic quarter de Son Busquets.
Per últim tenim un grup que s’encarrega de les relacions amb les Institucions Públiques. Ja al final de la passada legislatura signaren un pacte d’impuls a l’economia social i solidària a Palma. Ara toca desenvolupar-lo. Però també tenim previst arribar a acords similars amb el Consell de Mallorca i els Ajuntaments.
En definitiva, som conscients que l’existència d’una altra economia que posi les persones en el seu centre i no els beneficis econòmics individuals és útil i necessària per a la societat mallorquina i en conseqüència que cal treballar per fomentar-la. Sabem que no sortirà sola com els bolets, necessita el nostre treball i de moltes persones més.