Cada vegada hi ha una consciència més clara entre àmplies capes de la societat de fer que l’acte de consumir esdevingui un acte revolucionari, transgressor; un acte que millori el món i ens serveixi per millorar la nostra salut, com seria el cas de l’alimentació.
Avui ja no és suficient en rebre la nostra caixa de verdures ecològiques cada setmana o en buscar el que necessitam a la secció bio de les grans cadenes de supermercats. Tampoc ens satisfà haver de comprar productes sans a algunes cadenes com VERITAS a preus desorbitats. Necessitam una altra alternativa que ens permeti consumir de manera sana, ètica, responsable i a un preu raonable.
Al món ja existeixen algunes experiències que han donat resposta a aquest repte de consumir bo, sa i barat sense contribuir a engreixar la maquinària capitalista de les grans superfícies comercials. Una d’aquestes experiències, tal vegada la més exitosa, és la de PARK SLOPE FOOD COOP, una cooperativa de consumidors instal·lada a Brooklyn, Nova York, des de fa anys i que compta amb un gran supermercat que proveeix de fruites, verdures, làctics, carn, peix, productes de neteja, etc. a milers de cooperativistes que busquen comprar productes bons, ecològics, locals i a bon preu.
Recentment aquest supermercat cooperatiu s’ha fet famós arreu per un documental que explica la seva experiència. Es tracta de FOOD COOP i la seva projecció a diferents llocs d’Europa i recentment a l’Estat espanyol està servint d’inspiració a molts consumidors conscients i responsables que busquen una alternativa.
Ara, a Mallorca, estam d’enhorabona perquè en els pròxims dies aquest documental serà projectat a Palma en el marc de la Fira del Mercat Social que tendrà lloc a finals de setembre, els 28 i 29, als Jardins de la Misericòrdia.
L’objectiu és obrir un debat a ca nostra sobre la conveniència d’organitzar-mos i engegar una iniciativa cooperativa d’aquestes característiques.
Per completar aquest debat sobre els supermercats cooperatius convidarem a la Fira a un representant d’una iniciativa recentment inaugurada a València, es tracta de SOM ALIMENTACIÓ (somalimentacio.com). Amb ells aprendrem com ha estat l’aventura de dissenyar i portar endavant un supermercat “en mans de la gent”, com diuen ells.
Esteu atents a les vostres pantalles perquè ben aviat ja us podreu apuntar a la sessió de projecció del documental. Val la pena participar en aquest debat.
El Planeta i la nostra salut s’ho mereixen.