El dissabte dia 12 de setembre el Fòrum Sobiranista va celebrar un altre plenari que, donada la situació de la pandèmia, fou de forma virtual.
Després de les paraules de benvinguda de David Minoves, President del CIEMEN, la reunió va començar aprovant l’ingrés de tres noves entitats sobiranistes: la Intersindical Valenciana, la Confederació Sindical Catalana i el Grup Blanquerna. La candidatura d’aquesta darrera entitat presentada per Fundacions Darder Mascaró. En aquests moments el Fòrum ja té 19 entitats sòcies.
A pesar que el plenari fos virtual va donar molt de joc. En Ricard Vilaregut del Secretariat va presentar el nou logo que incloem dins aquest article, la proposta d’una WEB que serà en les quatre llengües que es parlen en el marc de l’Estat Espanyol i que pròximament entrarà en funcionament. Així mateix es va aprovar un esborrany d’Estatuts que s’aprovaran definitivament al proper plenari del mes de gener.
En definitiva si contem que els distints serrells organitzatius, logístics i financers estan canalitzats i/o en la recta final i a això hi sumem les reunions periòdiques i regulars del Secretariat i dels plenaris, podem parlar d’una consolidació clara d’un projecte que encara no ha complit els quatre anys de vida.
Per una altra part l’èxit de la primera Escola sobiranista celebrada el passat mes de febrer a Donosti, qualificada de molt bona per tothom, confirma el dit anteriorment. La petició unànime dels assistents a l’escola i de les distintes entitats de donar continuïtat a l’escola, i adaptant-la a la nova realitat dominada per la pandèmia, ha impulsat al Secretariat a presentar una proposta en aquesta direcció que fou unànimement aprovada pel plenari.
Floren Aoiz, de la Fundació Iratzar i del Secretariat fou l’encarregat de presentar la proposta, adequada a la situació provocada per la pandèmia i que consisteix a transformar l’escola presencial amb un curs de debat i formació que serà virtual que començarà a la tardor i conclourà a l’inici de l’estiu. Es donarà prioritat a les metodologies participatives, com es va fer a Donosti. Es podran inscriure les persones que vinguin sostingudes per alguna de les entitats que componen el Fòrum i si es pot, la cloenda serà presencial.
El programa es basarà en les línies estratègiques del document: Reptes del sobiranisme dins la “nova normalitat” del neoliberalisme pandèmic. Aquest defineix cinc claus per respondre correctament a la nova situació:
-
Diagnòstic estratègic que no es conformi amb l’avaluació d’un succés aïllat.
-
Un relat comprensible i crític amb els plantejaments autoritaris i conspiraries.
-
Necessitat de passar a l’ofensiva amb iniciativa política.
-
Innovació estratègica constant.
-
Disposició i capacitat de sumar, articular i co-liderar.
A Rubèn Cruz de la Fundacion Galiza Sempre li va correspondre presentar la proposta d’incorporació del Fòrum Sobiranista al projecte pilotat per Eusko Ikaskunza de “Com resoldre avui els conflictes territorials de sobirania a Europa? Que també rebé el suport dels assistents i que suposarà un nou repte pel mateix Fòrum a partir del mes de novembre.
Miquel Rosselló de Fundacions Darder Mascaró i del secretariat fou l’encarregat de tancar el plenari, valorat com molt positiu, desitjant bona salut a tothom, que el proper plenari de gener es pugui celebrar presencialment i poder acabar amb un dinar o un sopar conjunt.