5.1 Diàlegs des de la Perifèria

El dilluns 3 de febrer, amb la conferència del President de la Fundació Irla Joan Manuel Tresserras, les Fundacions Darder Mascaró començava un cicle de conferències i debats que durarà fins al mes de juliol amb l’objectiu d’analitzar la situació política de l’Estat espanyol, l’esgotament del model constitucional actual que, entre altres coses, comporta la fi del bipartidisme, un model territorial que no concita el consens, una monarquia cada cop més qüestionada i un sistema econòmic i ecològic neoliberal.

Un debat que, a diferència dels que es tenen acostumats els mitjans de comunicació tradicionals, qüestioni el pensament únic i que no parteixi del centre sinó de les perifèries. Volem donar veu a l’activisme social i polític de les distintes nacions i territoris que conformen l’Estat espanyol.

En aquesta primera fase, que anirà de febrer a juliol d’enguany, participaran des de Catalunya un representant de l’espai republicà i independentista, i de l’espai dels Comuns. Així mateix comptarem amb veus representatives d’Adelante Andalucia, Compromís del País Valencià, EHBildu, i Bloc Nacionalista Galec.

Aquestes conferències intentarem que se celebrin la primera setmana de cada mes. A continuació transcrivim les tres primeres i les tres darreres sense concretar encara alguns detalls.

 

* maig : Oskar Matute Diputat al Parlament espanyol d’EHBildu

* juny : Un/una Representant de Compromís

* juliol : Un/una Representant del Bloc Nacional Galec -BNG