5.1                    Can Oleo acull el IV Fòrum de Fundacions Sobiranistes

El passat mes de desembre, els dies 28 i 29, dins el marc de les activitats amb motiu de la Diada de Mallorca, es va celebrar a Palma una nova trobada de Fundacions Sobiranistes d’arreu de l’Estat espanyol.

Aquesta trobada que se celebrà a Can Oleo, amb el suport de la Consellera Cultura, Participació i Esports, Fanni Tur, era ja la quarta. Les Fundacions Darder Mascaró foren en aquesta ocasió les encarregades d’organitzar el Fòrum i d’exercir d’amfitriones.

Participaren fundacions de Galícia, País Basc, Catalunya, País Valencià i de Mallorca. Lamentablement no pogueren assistir entitats d’Andalusia i de Canàries, que havien anunciat la seva presència.

Aquest Fòrum tingué com a lema Sobiranies en acció: democràcia front dels autoritarismes, entorn del qual s’organitzaren dues taules rodones. A la primera, que moderà el nostre company Antoni Trobat, varen debatre sobre Sobiranismes d’esquerres front a la crisi del règim. Hi participaren el president de la Fundació Iratzar del País Basc, la diputada dels Comuns del Parlament català, Elisenda Alamany, i la vicepresidenta del Govern de les Illes Balears Bel Busquets.

A la segona, moderada per la nostra companya Pepi Gonzàlez, parlaren de Democràcia i sobiranies front als autoritarismes que vénen, n’ Eulàlia Reguant regidora de l’Ajuntament de Barcelona per la CUP, Antoni J Aguiló filòsof i membre del Consell de les Fundacions Darder Mascaró, i el politòleg català Ivan Serrano. A les dues taules hi hagué un interessant debat dels assistents, que ompliren Can Oleo.

Les Fundacions participants en el Fòrum, per primera vegada debateren i aprovaren una Declaració política amb el títol Rompre panys. Per una superació democràtica del règim del 78 que publicam al mateix número de L’Altra mirada.Així mateix debateren i aprovaren el document Reptes de futur del fòrum de Fundacions Sobiranistes per donar estabilitat i continuïtat al mateix Fòrum que se dotarà d’un nom, un logo i de criteris d’organització i funcionament. Aixi mateix definia les línies generals d’actuació que seran:

– L’anàlisi política i estratègica

– L’elaboració i difusió del discurs sobiranista d’esquerres

– Obrir la reflexió i les activitats del Fòrum a nous subjectes sobiranistes

– Crear una escola sobiranista per promoure la formació i que celebraria la seva primera edició dins el 2019.

També acordaren celebrar el V Fòrum el mes de març a Barcelona, en el marc del qual es presentarà el llibre Sobiranisme i Feminisme. Repensar les identitats al segle XXI que agrupa les ponències i els debats del Segon Fòrum.

En definitiva s’ha donat una gran passa en la idea central, que s’ha mantingut des del principi, de construir i consolidar un espai estable i permanent de reflexió, debat, formació i coordinació de les Fundacions i entitats del sobiranisme d’esquerres.