5.1 5a FIRA DEL MERCAT SOCIAL + SETMANA DE LES ECONOMIES

TRANSFORMADORES

20 al 28 de setembre

1. L’associació Mercat Social, espai de trobada de les entitats de l’economia social i solidària

Mercat Social som una associació de l’àmbit de les Illes Balears que agrupa diferents entitats que treballam en el camp de l’economia social i solidària, des de cooperatives de treball a ONGDs. Feim feina en xarxa entre nosaltres i també amb altres xarxes de mercat social d’arreu de l’Estat.

L’associació va néixer amb la voluntat de construir un espai de trobada i feina en comú de les iniciatives de l’economia social i els consumidors, per tal d’articular un mercat social en xarxa, que es mogui per criteris de solidaritat, cura de les persones i el medi ambient, així com de criteris de consum responsable. En l’actualitat, la junta del Mercat Social la componen: REAS-Balears, Federació de Cooperatives de les Illes Balears, Som Energia, S’Altra Senalla, Ateneu Pere Mascaró i Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA).

L’economia social i solidària representa ja prop del 2% del PIB de les Illes Balears i milers de llocs de feina estables, molts d’ells lligats a la cura de les persones i la terra, però també a altres sectors i serveis com la informàtica, la mobilitat o l’energia. Des del Mercat Social volem potenciar-la, perquè des de les administracions es reconeix la importància de les alternatives econòmiques -amb les clàusules socials i mediambientals impulsades la passada legislatura o el Pla Director de l’Economia Social 2018-2022, que preveu arribar al 5% del PIB en aquest període. Però sobretot, perquè és necessari apostar per iniciatives econòmiques que tenguin com a primer objectiu les persones i el medi ambient i la seva cura, i que apostin per formes democràtiques d’organitzar-se, produir, distribuir i consumir.

  

Una de les iniciatives que hem impulsat ha estat la celebració des de 2015 de la Fira del Mercat Social, en un format que permet visibilitzar una vegada a l’any aquesta feina en comú i les xarxes que hem anat teixint amb altres entitats i empreses.

2. La 5a. fira del Mercat Social i la Setmana de les Economies Transformadores

El proper dissabte 28 de setembre celebrarem la 5a. Fira del Mercat Social, que com sempre arreplegarà les entitats i iniciatives amb les quals hem anat treballant. Enguany la fira incorporarà la novetat d’una Install-Party, una passarel·la des d’on qualsevol persona podrà conèixer i fins i tot contractar, si fos el cas, serveis de consum habitual que van des de la mobilitat, l’electricitat, l’alimentació, a serveis ofertats baix els criteris ètics i productius de l’economia social i solidària que defensam des del Mercat Social.

Els dies previs a la fira, durant la setmana del 20 al 28 de setembre, celebrarem la Setmana de les Economies Transformadores, on tots els dies de la setmana hi haurà activitats a diferents indrets de Mallorca organitzades per les entitats membres de l’Associació Mercat Social per tal de donar a conèixer l’economia social i solidària, els seus actors i iniciatives, les finances ètiques i el consum responsable.

El lema d’enguany és «Aquesta setmana ho arreglam», per tal d’apel·lar a la responsabilitat social i ecològica que totes i totes exercim a través del consum, i a la urgència d’actuar ja i no deixar el nostre compromís «per a un altre moment» davant l’emergència climàtica. De fet, la Setmana de les Economies Transformadores coincideix amb la vaga climàtica convocada a nivell mundial.

3. Programa d’actes (provisional)

Divendres 20 de setembre

– Parking-Day (coincidint amb la Setmana europea de mobilitat sostenible). A les immediacions de La Misericòrdia, Palma. Organitza: Ecotxe.

– Jornada sobre Custòdia del Territori. ICTIB, 16:00-20:00 h.

– Horabaixa: Manifestació Vaga pel Clima.

Dissabte 21 de setembre

– Matí: visita a finca agroecològica a Binissalem. Organitza: APAEMA.

Dilluns 23 de setembre

– Jornada tècnica sobre Empreses d’inserció. Sala d’actes de la FELIB (General Riera, 111), 9:30-13:30 h. Organitza: REAS-Balears

Dimarts 24 de setembre

– Microteatre: «Què és una cooperativa?» i col·loqui posterior. Teatre Sans, 19:30 h. Organitza: UCTAIB.

Dimecres 25 de setembre

– Inauguració del curs «Economia Social i finances ètiques», amb conferència a càrrec de Carlos Askunze, president de REAS, Red de Redes de Economía Alternativa y Solidaria. Ca n’Oleo, 19 h. Organitza: Fundacions Darder-Mascaró.

Dijous 26 de setembre

– Presentació del Fòrum Social Mundial de les Economies Transformadores (FSMET), a càrrec de Carlos Azkune, comitè organitzador del FSMET 2020. Ca n’Alcover, 10:30h. Organitza: REAS-Balears.

– Presentació del 2on. Informe sobre Finances Ètiques i Sostenibles a Europa, a càrrec de Jordi Ibàñez. Ca n’Oleo, 19 h. Organitza: GIT-Fiare Illes Balears.

Divendres 27 de setembre

– Suport a les accions al voltant de la Vaga Climàtica.

Altres activitats:

– Degustacions i promocions de productes de comerç just a Palma, Inca, Manacor i Llucmajor. Organitza: Federació S’Altra Senalla

– Activitats de dinamització a les delegacions de la fundació Deixalles a Inca (dimecres 25), Palma (divendres 27) i tenda del carrer Blanquerna (dilluns 23). Candy Kane Queen, artista multidisciplinària i cantant drag queen, visitarà centres de Deixalles on farà un espectacle breu amb cançons, monòlegs i molt d’humor, per apropar al públic l’essència de les economies transformadores des de la seva perspectiva transgressora, transfigurada i transversal. Una funció que incita, de forma amena i divertida, a promoure el canvi als nostres hàbits de consum. Organitza: Fundació Deixalles.

– Tast de productes ecològics i visita a finca d’agricultura ecològica a Binissalem. Organitza: APAEMA.

Dissabte 28 de setembre: Fira del Mercat Social (La Misericòrdia, Palma).

Durant tot el dia:

Install-party de serveis alternatius

– Paradetes d’entitats, empreses i iniciatives de l’economia social

– Jocs interculturals dels cinc continents

– Ludocirc ecològic

11h Visita Institucional

12-13:30h Diàlegs sobre el paper dels espais cogestionats en la promoció de l’economia social i solidària, amb Geltoki (Pamplona), Coopolis (Barcelona) i Ajuntament de Palma

18-20h Ballada popular de danses tradicionals europees per les economies transformadores, a càrrec de Folk a mà

Hi haurà servei de cura d’infantsAquesta web utilitza galetes. Aquí pots veure la política de galetes. Si continues navegant vol dir que l’acceptes.    Veure
Privacidad