Sovint, i més en aquests temps de canvi climàtic i esgotament de recursos naturals, s’enceta el debat sobre l’equilibri entre el medi ambient, el desenvolupament de l’activitat humana i la qualitat de vida dels residents.
A Formentera la continuïtat d’aquest fràgil equilibri fa anys que ens preocupa. Per això, fa temps que ens hi vam posar a treballar obeint el dictat de les nostres conciutadanes i conciutadans.
La nostra illa és un petit territori de poc més de 83 quilòmetres quadrats, una terra que fins no fa gaires dècades subsistia gràcies a l’agricultura, la ramaderia i la pesca a més de l’explotació de les salines i del comerç amb la veïna Eivissa.
L’arribada del turisme a la dècada dels 60 del segle passat va comportar la transformació d’aquesta economia de subsistència i suposà una sensible millora de la qualitat de vida de formentereres i formenterers. El sector turístic de fet, es convertí i és en l’actualitat el principal motor econòmic de l’illa.
Així, Formentera ha despertat cada volta més l’interès dels visitants, que hi arriben a la recerca d’un destí on poder desconnectar i gaudir de les platges, el paisatge i la natura.
Amb el temps però, la gran afluència de turisme, sobretot en temporada alta, ha comportat que durant els mesos d’estiu l’illa experimentés una certa saturació. En especial les seves vies de circulació, que han vist sobrepassat el seu sostre de vehicles.
Davant aquesta tessitura, apostar per un creixement sense regulació, amb l’ampliació de vies i infraestructures per a absorbir un major nombre de visitants, hauria anat en perjudici dels elements que identifiquen Formentera, la diferencien d’altres destins i motiven als turistes a visitar-nos; a més de suposar l’augment exponencial de la contaminació terrestre i marina i l’esgotament dels nostres recursos.
És per això que a fi de mantenir l’equilibri entre conservació de l’entorn i explotació turística, fa anys que els esforços de la societat formenterera han anat orientats a garantir la pervivència d’un model d’illa tranquil·la, acollidora i curosa amb el medi ambient, la cultura i la tradició.
Mesures com la prohibició dels “party boats“ i la circulació de quads a zones especialment sensibles, el control dels fondejos sobre posidònia, l’establiment de rutes verdes o la regulació de circulació de vehicles a la zona des Cap de Barbaria, són exemples d’aquest treball en favor d’una illa més sostenible.
En aquest sentit, l’aplicació de la Llei per la sostenibilitat mediambiental i econòmica de l’illa de Formentera, aprovada el passat 29 de gener al Parlament de les Illes Balears amb el suport de tots els grups de la cambra, permetrà establir la regulació de l’entrada de vehicles a l’illa, un important pas per donar continuïtat al model d’illa pel que les formentereres i els formenterers hem optat.
Cal recordar que aquest projecte fou una petició expressa de la ciutadania que el Consell de Formentera va fer seva. És dona veu així a la voluntat de l’illa, que a partir d’ara disposa d’una eina de summa importància per intervenir en l’afluència de vehicles i assegurar un futur més sostenible.
Des d’aquest estiu doncs, a Formentera es començarà a implementar la regulació de l’entrada de vehicles una volta els seus paràmetres d’aplicació hagin estat validats pel Consell d’Entitats en representació de la ciutadania.
Amb l’aplicació de la nova llei, el Consell de Formentera establirà un sostre de vehicles adequat que eviti situacions de saturació a la xarxa viària insular. Per assolir aquest objectiu, en temporada estival es limitarà el nombre de vehicles que podran accedir a l’illa i el nombre vehicles de lloguer que es podran comercialitzar.
A més, la regulació d’entrada de vehicles anirà acompanyada de l’aplicació del Pla de Mobilitat Sostenible, un pla que preveu l’impuls de la mobilitat a peu, en bicicleta i en transport públic. En aquest darrer terme, es preveu l’augment de línies i freqüències en el servei de cara a facilitar els desplaçaments tant dels residents com d’aquells que ens visiten.
Se’ns obre doncs, l’oportunitat de fer de Formentera una illa pionera en l’aplicació de polítiques que cerquen una evolució sostenible on convisquin tant el desenvolupament econòmic com la cura del medi ambient; un destí que segueixi atraient un turisme compromès amb l’entorn alhora que s’incrementen i milloren els serveis i la qualitat de vida dels seus habitants.