Espanya, deia en Pere Sampol, no té remei. I és ben veritat, però igualment hi tornam. Per què? El mallorquinisme, el menorquinisme i l’eivissenquisme progressistes, l’esquerra sobiranista del nostre país, sempre hem estat del parer que s’havia de ser on es debaten i es decideixen les qüestions que afecten les Illes Balears. I, de moment, moltes es prenen a Madrid.
MÉS per Mallorca ha fet un esforç per tenir aquesta veu pròpia al Senat, un vers lliure independent i sobirà. Cal aprofitar l’oportunitat que tenim al davant. Un fet que comporta una gran responsabilitat. Estar al Senat ha de ser útil, hem d’incidir en la política estatal cap a les Illes Balears mitjançant el control del govern central, el debat de pressupostos i l’acció legislativa.
Com dèiem en campanya, la participació és un pilar clau en la bona gestió. Per això hem obert l’oficina del senador, cada dilluns de 10 a 13 hores, al despatx 30 del Parlament on seré a la vostra disposició per debatre, xerrar i compartir dubtes i propostes que vulgueu transmetre. Les entitats, agrupacions, tenen un instrument al seu servei per preguntes, mocions i iniciatives legislatives a l’estat. El fet de ser senador per designació autonòmica comporta també que seré un defensor dels interessos de les classes populars i el teixit productiu de les quatre illes.
Aquests dies veim com el PSOE s’escora cap a postulats més propis de la dreta. Mentrestant, el mateix PSIB que van estar amb nosaltres celebrant la llei de Símbols ara vol fer reglaments al Parlament per treure el llaç groc. El mateix PSIB amb qui vàrem recuperar el requisit de català, ara vol fer marxa enrere pretenent obstaculitzar l’Oficina dels drets lingüístics. El mateix PSIB d’una llarga tradició democràtica, escapçada, com les famílies polítiques de les quals MÉS n’és hereu, per la dictadura, ara insinua que vol aplicar el 155. Tot plegat ens demostra que una veu sobirana i sobiranista al Senat és clau per defensar drets i llibertats i posar en entredit aquells que vulguin retrocedir en quelcom que ha costat tant guanyar.
La defensa de la societat del benestar, de serveis públics de qualitat o d’infraestructures bàsiques depenen d’uns pressupostos adequats. Les Illes Balears necessiten ja un nou model de finançament que garanteixi no ser ciutadans de segona i un règim especial per compensar la insularitat. En el debat de pressupostos i lleis cal donar a conèixer la realitat de les Illes Balears, unes illes desconegudes, vistes des de la perspectiva d’un simple “paradís” turístic. Nosaltres som conscients que a Extremadura el transport en tren és un desastre, que la conca minera d’Astúries està en crisi, que moltes zones de Castella estan quedant despoblades… En canvi, fora de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, el desconeixement de la realitat de l’arxipèlag és total. El fracàs dels nostres representants legisladors fins ara ha estat el desconeixement. La ignorància. Perquè no saben res del fet insular, dels problemes d’habitatge o l’infrafinançament de l’educació i la sanitat. Les Balears per ells sols és record d’una postal d’estiu.
Hi ha molts reptes que, donat el marc actual, no podem afrontar sols. Cal involucrar l’estat. Que com a mínim no posi bastons a les rodes de les iniciatives preses aquí amb el segell de MÉS com són la llei de canvi climàtic, la llei de residus o el decret de posidònia. Cal incloure totes aquestes legislacions pioneres i transformadores a l’agenda estatal.
Per cloure no ens escapam de dir que la participació democràtica, la defensa dels drets civils i llibertats, el finançament just i els reptes de l’emergència climàtica i transició ecològica seran els pilars de l’actuació de l’equip de MÉS per Mallorca al Senat. Aquesta tasca ingent l’afrontarem amb aliances a Catalunya, el País Valencià, Madrid, Galícia i Andalusia i amb la vostra col·laboració.
Equip al Senat: Vicenç Vidal Matas i Antoni Lluís Trobat
Correus de contacte: vicenc.vidal@senador.es i atrobat@parlamentib.cat