Amics de la Terra Mallorca dóna el seu suport al text proposat per a una Llei de Residus de les Illes Balears. Felicitem al Director General de Residus Sebastià Sansò per haver aconseguit per fi tramitar la primera llei de residus a Balears, que és imprescindible per unificar els criteris que usen els Consells de les Illes, així com establir objectius vinculants per a tots. Fins ara hem comprovat que les diverses directives europees solament funcionaran amb objectius vinculants i no voluntaris com hi ha hagut fins ara.
Posem com a exemple la reducció de les bosses de plàstic que segueixen proliferant. Quan s’ha intentat obligar a les empreses a canviar les seves formes de producció o comercialització, s’ha topat gairebé sempre amb la seva oposició, sobretot de les grans empreses. Fins i tot durant els tràmits de la nova llei balear algunes grans empreses han pressionat per modificar certs objectius de la llei que no els resulten còmodes per la seva forma de produir o comercialitzar. La Llei significa una proposta ambiciosa per posar fre a la situació actual de producció excessiva de residus, sobretot de plàstics i productes d’un sol ús, productes que trobem escampats per llocs públics i espais naturals, així com en el mar. Hem arribat a una situació lamentable a causa de la nostra forma de consumir i donem la benvinguda a una legislació que ens ofereix un full de ruta per reduir els residus i, al mateix temps, estalviar recursos naturals.
Estem d’acord amb l’aposta de la llei de fomentar massivament la recollida separada de la matèria orgànica per produir compost, un recurs important per millorar l’estructura del sòl degradat de les Illes. Fins ara s’ha separat molt poc la matèria orgànica a les Illes. La majoria ha estat incinerada en el cas de Mallorca, o enviada a l’abocador en el cas d’Eivissa i Formentera, produint a més en ambdós casos gasos d’efecte hivernacle. A Menorca s’ha fet compost però no de bona qualitat perquè no està basada en una recollida selectiva en origen.
La Llei obligarà a tots els municipis de Balears a recollir la matèria orgànica separadament, la qual cosa facilitarà obtenir un compost de qualitat i una reducció d’emissions.
Ens pot semblar molt ambiciosa la proposta de prohibir alguns productes quotidians d’un sol ús com les bosses de plàstic lleugeres, vaixelles de plàstic, càpsules de cafè, canyetes de begudes, bastonets de plàstic, etc., però l’esborrany de Llei coincideix en la normativa que proposa la Unió Europea. Actualment la Unió Europea està debatent un paquet de mesures per fomentar l’Economia Circular i una estratègia específica sobre els plàstics. Tals mesures proposen que totes les ampolles siguin retornables abans del 2025, la prohibició de certs objectes de plàstic com canyetes de begudes, bastonets de les orelles, coberts, etc. La proposta per a Balears solament avança el que serà inevitable per a tots els països de la UE en els pròxims anys.
Finalment, ens sembla important que la proposta de Llei incorpori la possibilitat d’implantar sistemes de devolució i tornada dels envasos. Aquests sistemes funcionen amb èxit en molts països d’Europa on les persones paguen un petit dipòsit per alguns dels envasos més comuns i recuperen el dipòsit quan retornin l’envàs als llocs preparats per a això. El SDDR (sistema de dipòsit, devolució i retorn) ha aconseguit recuperar fins al 95% dels envasos adscrits a aquest sistema.
Esperem que en el curs dels tràmits parlamentaris la Llei rebi el suport de tots els grups polítics i que no s’intentin rebaixar les seves valentes propostes, però inevitables en una Unió Europea que sembla decidida a modificar la catastròfica situació actual de l’explosió dels residus.