4.2                    Fent camí

El desembre del 2016 es va celebrar a Barcelona per primer cop una trobada de Fundacions i entitats sobiranistes de distints Països que componen l’Estat espanyol. Aquesta primera iniciativa va respondre a la proposta feta per Iratzar Fundazioa, Fundacions Darder Mascaró i el CIEMEN, que exercí d’amfitrió.
Era la primera vegada que fundacions amb vinculacions polítiques i sindicals que es mouen a l’espai l’esquerra sobiranista (amb tradicions molt diverses que van des de l’anticapitalisme a la socialdemocràcia progressista passant per l’ecosocialisme o el republicanisme) i de distints Països de l’Estat espanyol es trobaven per intercanviar impressions. Assistiren representants de Catalunya, Mallorca, País Valencià, País Basc, Galícia, Aragó, mentre els companys de Canàries excusaren la seva assistència.
Les sinergies sorgides de la trobada foren valorades molt positivament per les organitzacions participants. Es va mostrar clarament la voluntat de seguir compartint reflexions i idees i es va fer un emplaçament concret a continuar en contacte i a preparar una nova reunió abans de l’estiu, demanant al CIEMEN que coordinés la preparació d’aquesta.
Així fou com es va reunir la segona trobada, també a Barcelona, a l’any següent. I aquest cop, a més d’intercanviar experiències i opinions sobre els processos de lluita dels respectius territoris s’organitzaren tres debat, amb participació de destacats experts acadèmics sobre el paper del sobiranisme avui, sobiranisme i feminisme i l’auge de les posicions d’extrema dreta a Europa. Encara tinguérem temps de participar en un sopar-tertúlia amb representants significatius del procés català. Així com de visitar a aleshores Presidenta del Parlament Català Carme Forcadell per expressar-li la nostra solidaritat a la lluita del seu poble.
El debat col·lectiu d’aquesta intensa trobada fou prou enriquidor i una fefaent demostració de la importància i necessitat d’anar construint espais de debat entre sobiranismes de distints Països. I una vegada més es va decidir continuar amb les trobades i els companys bascs s’oferiren per organitzar el proper a Bilbao.
El mes de maig d’enguany es va fer aquesta tercera trobada, que comptà amb una primera part dedicada a l’intercanvi d’experiències, donant molt d’espai a l’evolució del procés català i una segona part a profunditzar sobre el futur d’aquestes trobades. Es considerà imprescindible seguir treballant per construir i consolidar un espai estable i permanent de reflexió, debat, formació i coordinació de fundacions i entitats que es reclamen del sobiranisme d’esquerres.
Així mateix es varen prendre dues decisions molt importants per la continuïtat d’aquest projecte comú, que cada cop prem més potència. Es va elegir un Secretariat Tècnic format per les Fundacions Darder Mascaró, CIEMEN, Iratzar i Galiza Sempre encarregat d’una primera coordinació fins a la trobada següent. I alhora treballar per fer la IV trobada, que en aquest cas es faria a Mallorca, els dies 28 i 29 de desembre, coincidint amb la festa nacional mallorquina del 31 de desembre. Fundacions Darder Mascaró exerciria d’amfitrió.
El Secretariat Tècnic ha participat en la preparació d’aquesta pròxima trobada a la qual es presentarà un llibre en català que recopila les ponències i conclusions de la II trobada i es farà una taula rodona i debat sobre “Sobiranies en acció: Democràcia enfront dels autoritarismes. Així mateix es debatrà i aprovarà la Declaració Política de Mallorca sobre la caducitat del règim del 78 i la necessitat de combatre totes les formes d’autoritarisme i el document «Reflexions sobre el futur del Fòrum de Fundacions Sobiranistes» que contindrà propostes de consolidació de l’espai i un primer full de ruta d’aquest.
A la contraportada de l’Altra Mirada podeu trobar el programa d’aquesta IV trobada, que si em permeteu, representa un orgull que es faci a Mallorca i una gran satisfacció pels companys i companyes de Fundacions Darder Mascaró que des del principi treballem per consolidar aquest Fòrum de Fundacions Sobiranistes.