4.2                    Cooperar per rebre el que toca

El passat 17 d’octubre, a València, va tenir lloc una trobada entre les plataformes cíviques favorables a la reforma i millora de l’actual sistema de finançament per a les Illes i el País Valencià. A banda de crear el ‘Manifest de València’ que teniu adjunt i que té un valor polític important, la trobada simbolitza l’aliança entre els dos territoris i els agents socials respectius en la lluita per aprofundir l’autogovern, la defensa de l’autonomia local i, en definitiva, de l’Estat del Benestar i la seva viabilitat. La intenció és generar el màxim de complicitats possibles per a passar d’un marc bilateral de reivindicació amb l’Estat a un escenari multilateral, amb la bandera de ‘finançament just’ com a centre.

La qüestió del finançament i del Règim Especial per a Balears (REB) ha cobrat major importància amb l’arribada de diferents governs progressistes a les comunitats autònomes. Des del primer moment, tan executius -com el nostre- com agents socials -sindicats, patronal, universitat, entitats culturals, etc. han elaborat propostes conjuntes, documents, han mantingut reunions i discutit al voltant d’aquest tema. La resposta de Moncloa sempre va ser la porta tancada. A l’estiu, el nou govern socialista espanyol tot d’una va rebutjar obrir el meló de la reforma del sistema de finançament durant l’actual mandat, decidint postergar-lo; el Ministeri d’Hisenda tampoc ha deixat clar la seva postura ni quins principis ha de regir el nou model.

En aquest context, dia 30 d’octubre apareix als mitjans la notícia “El Gobierno de Sánchez entierra el REB de Armengol” que aixeca totes les alarmes. En aquest sentit, el posicionament de les entitats i plataformes civils que han defensat un millor finançament (com la Plataforma per un Bon Finançament) ha de seguir essent el mateix, amb el nivell d’exigència i rendiment de comptes, que durant els mandats de Mariano Rajoy.

Per tant, si el Govern de les Illes Balears va comptar -i compta- amb el suport de les entitats i associacions per aconseguir un #bonfinançament i un REB digne, ara també és el moment de recolzar-s’hi, de cooperar per rebre el que toca.