La majoria admiren el paisatge però no són conscients de les dificultats per
mantenir-ho. La meitat està disposada a dedicar un dia de treball voluntari
per millorar la seva conservació
Segons una enquesta duta a terme recentment per voluntaris d’Amics de la Terra Alemanya (BUND), la majoria de turistes de parla alemanya han visitat la Serra de Tramuntana en més de tres ocasions i estan interessats a tornar una altra vegada. Mitja dotzena de voluntaris alemanys van passar diversos dies a Mallorca durant la temporada alta de senderisme l’any passat, enquestant a turistes de parla alemanya. Durant 5 dies i en 7 llocs estratègics de la Serra van entrevistar a gairebé 200 senderistes.
L’objectiu de les enquestes és de saber els coneixements dels visitants sobre la Serra de Tramuntana, el seu nivell de protecció ambiental i el seu estat de conservació, i per avaluar el seu interès de participar activament en treball voluntari per ajudar a mantenir el paisatge de la Serra de Tramuntana.
L’enquesta reflecteix que un percentatge alt coneix la declaració de la UNESCO de Patrimoni de la Humanitat però no ha influït molt en la seva decisió de visitar la Serra de Tramuntana. Els valors que més aprecien de la Serra són els murs de pedra seca, els camins empedrats, els bancals i els olivars. En general estan satisfets amb la conservació del paisatge i no són conscients del problema de la invasió de pins en els olivars o l’abandó dels bancals i els murs de pedra seca. Tampoc noten massa el problema de l’abandó de residus o de barreres tallant els camins. Les seves crítiques se centren en la falta de senyalització, sobretot a principi dels camins i la falta d’informació en llengua alemanya. La seva percepció de la Serra és que és un lloc relaxant i autèntic que ofereix una experiència natural única. Però són conscients alhora de la seva fragilitat i de la seva necessitat de protecció.
Respecte a la seva disposició a participar en activitats de treball voluntari per ajudar a conservar la Serra, el 50% dels senderistes entrevistats es declara disposat a dedicar un dia sencer de les seves vacances i fins i tot diversos dies, a alguna activitat física de conservació. Els interessa sobretot el manteniment de les parets de pedra en sec, la reforestació i la conservació dels olivars. La seva raó principal per voler participar en tal activitat és conèixer gent local, seguida pel manteniment del paisatge cultural i natural. Fins i tot estarien disposats a pagar una quantitat raonable per participar en una activitat d’aquest tipus.
Els resultats revelen que la majoria dels senderistes (60%) tenen més de 50 anys, estudis universitaris (58%) i viatgen amb la seva parella, amic o família, no en grups organitzats. El 50 per cent són ocupats i una quarta part són jubilats. La durada mitjana de la seva estada és 8 – 9 dies, la majoria s’allotgen en hotels (50%) o apartaments turístics (25%). Per arribar al punt de partida de la seva caminada, la majoria usa un cotxe (60%), gairebé ningú arriba en transport públic.
L’enquesta forma part del projecte més ampli “Iniciatives per a la contribució del turisme alemany a la conservació de la Serra de Tramuntana”, dut a terme entre Amics de la Terra Mallorca, el seu homòleg a Alemanya (BUND) i la consultoria experta en turisme sostenible BTE, amb el suport econòmic de la Fundació alemanya DBU.
Altres activitats del mateix projecte pilot inclouen: diverses jornades de voluntariat per a senderistes de parla alemanya, un directori online de llocs on es poden comprar productes locals de la Serra, sessions de formació per a guies de muntanya sobre els valors naturals de la Serra i informació en alemany per als turistes en general sobre la seva fragilitat i la importància de conservar-la.
Es poden consultar els resultats de l’enquesta complerta a http://www.amicsdelaterra.org/resultats-duna-enquesta-ambiental-entre-senderistes-alemanys-en-la-serra-de-tramuntana/