A Mallorca la Plataforma també ha iniciat aquest debat. Sembla que la Comissió Europea sap que ha de congelar momentàniament la negociació UE-EUA sobre el TTIP, arran de les derives populistes de Trump, i per això centra els seus esforços a acabar de tancar els serrells de ratificació del tractat CETA amb Canadà, per part dels estats de la UE que encara no han fet; accelerar els tractats bilaterals amb Mercosur, Singapur o Japó…I la darrera ocurrència que presenta la Comissió Europea a la reunió informal de Consell de Ministres de Comerç de la UE del 26 de febrer de 2018, és la «Recomanació de Decisió del Consell per la que s’autoritza l’obertura de negociacions sobre un Conveni relatiu a l’establiment d’un tribunal multilateral per a la solució de diferències en matèria d’inversions»
En poques paraules, els polèmics ISDS inicials, tribunals privats d’arbitratge presents al TTIP i CETA, reconvertits després amb una vestimenta de tribunals especials ad hoc arran de les pressions de les opinions públiques, ara ja volen que tinguin un pes propi i específic, sense que qualsevol tractat bilateral els hi pugui posar entrebancs. Pretenen garantir a les empreses multinacionals les seves expectatives de guanys en les seves inversions internacionals, impedint a qualsevol administració pública que puguin establir obstacles als acords que considerin abusius, o que puguin tenir temptacions de renacionalitzar o municipalitzar, serveis públics que anteriors administracions hagin privatitzat.
La plataforma ciutadana digital WeMove havia recollit 417.000 signatures contra aquesta proposta sota el lema «No als tribunals exclusius per a les multinacionals» i ha fet una protesta simbòlica davant la seu del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat a Madrid en contra de la proposta de la Comissió Europea. També hi ha hagut protestes a altres estats de la UE i a Brussel·les.
El capitalisme global vol superar les legislacions estatals, regionals o municipals que afavoreixen a les poblacions locals, enfront dels abusos d’un mercat internacional d’inversions que sols cerca guanys a qualsevol preu. Sota la coartada ideològica i falsament científica, de què el mercat s’autoregula i sempre cerca la millor opció econòmica, promouen la lliure circulació de mercaderies i d’inversions.
S’obliden de manera conscient, de qualsevol conseqüència de desastre mediambiental, de ruptura de la cohesió social, de l’augment sagnant de les desigualtats, que poden generar aquestes inversions. I pretenen blindar aquestes expectatives de guany amb aquests nous tribunals, que podran fitxar indemnitzacions milionàries, per dissuadir a les administracions públiques per anar contra les multinacionals, o en el seu cas, treure escandalosos rèdits especulatius de les possibles indemnitzacions sentenciades.
Les administracions públiques no podran denunciar a les multinacionals. Les multinacionals són les úniques amb capacitat d’interposar les denúncies enfront de les administracions públiques. Aquesta nova espasa de Damocles que pretén impulsar la Comissió Europea a punt d’aprovar-se, penjarà sobre el cap de les polítiques públiques que vulguem impulsar a les Illes, per intentar donar un tomb a l’actual model productivista. Els «fons voltor», la gran massa de capital financer internacional que cerca negoci fàcil, ràpid i rendible, estan cercant oportunitat de negoci especulatiu a les Illes Balears ,especialment a través de l’impuls de la bombolla immobiliària. Com més fermades estiguin les nostres administracions públiques, més encoratjats se sentiran.
Cal impulsar la nova reorientació de la Plataforma No al TTIP. A Mallorca el debat també està obert. Les Fundacions Darder-Mascaró hi participarem de manera convençuda i activa.