3.3 MALLORCA LLIURE

Foto DBalears.cat

El projecte Mallorca Lliure neix amb la idea de ser una campanya engrescadora, jove i empoderada. Tot just fa tres mesos, un grapat de joves d’arreu de Mallorca, ens vam reunir un capvespre al bar La Tertúlia de Palma. Consideràrem que era el moment d’encetar alguna cosa, ja que, teníem la sensació que l’entrada a l’estiu havia paralitzat l’acció de les institucions. A més, el clima d’urgència que imperava gairebé ens obligava a actuar de manera ràpida. És així com nasqué la campanya Mallorca Lliure.

És una campanya en positiu, molt jove i fresca, que reivindica una Mallorca justa i digna per a tots els mallorquins. Que suma, que pretén fer de Mallorca el millor lloc del món. Però sobretot, és una campanya per demostrar que no som una societat adormida, sinó que estem carregats d’autoestima i volem el millor per la nostra illa. El missatge és aglutinador i positiu: el contrari d’una Mallorca lliure és una Mallorca esclava i ningú es pot oposar a això. És un projecte que crea un nou relat sobre la mallorquinitat, que deixa enrere distincions arcaiques entre mallorquins i forasters. Creim necessari defugir de qualsevol discurs identitari o xenòfob i intentam unir diferents sensibilitats ideològiques. Volem que tothom s’hi pugui sentir identificat, perquè al cap i a la fi, el més important és estimar Mallorca i voler el millor per ella. La resta, són coses que, en un clima d’urgència com el que estem patint, no hi tenen cabuda. Precisament, un dels èxits principals de la campanya rau que tothom se la pot fer seva, cadascú a la seva manera.

Els objectius de la campanya els podríem resumir en dos. En primer lloc, Mallorca Lliure pretén acostar el debat sobiranista al carrer. Ens centrem en la idea d’un sobiranisme social i transversal com a eina útil per arribar a la majoria de la població. Així mateix, durant aquests mesos, la campanya ha servit per teixir vincles amb diverses forces sobiranistes de Mallorca, des de partitsa entitats, organitzacions i col·lectius. Tots junts podem construir un relat compartit que ens ajudi a assolir els horitzons que perseguim. Des de la campanya reivindica que Mallorca ha de ser allò que els mallorquins volguem que sigui.

Per altra banda, el missatge clau de la campanya se centra en la denúncia d’una sèrie de problemàtiques que pateix Mallorca i no tenim autonomia suficient per posar-hi solució. Dit d’una altra manera: necessitam més sobirania per gestionar els nostres recursos.