3.3                    La campanya                    “Uneix-te per un bon finançament”                         continua

El grup promotor de la campanya “Uneix-te per un bon finançament” ha continuat sense descans les seves tasques des de l’acte de presentació de la campanya a Inca a principis d’any.

Més de trenta Ajuntaments de les Illes, el Consell de Mallorca i una quinzena d’entitats socials s’han adherit a la campanya i han donat suport al seu manifest fundacional. S’han desenvolupat un seguit d’actes a distints pobles i reunions amb membres d’entitats socials durant aquests mesos.

S’han establert contactes i vincles de col·laboració amb la Plataforma per un finançament Just del País Valencià, amb una visita que una àmplia delegació Valenciana féu a Mallorca. S’han distribuït díptics amb el text del manifest i tríptics explicant els objectius de la campanya i s’ha mantingut una bona presència als mitjans de comunicació.

El mes d’agost, desafiant les temperatures i la tradició que tot s’atura a aquesta terra nostra en aquest mes, s’ha fet un acte a Maó el dia 10 amb assistència de nombrós públic i s’ha aprofitat la visita a Menorca per entrevistar-se amb representants de les organitzacions socials de l’Illa germana, de la que va sorgir el compromís de col·laborar en actes de la campanya.

El dia 19 es va fer un combat de gloses a Sineu, amb la participació del Batlle i un representant del grup promotor de la campanya. L’acte tingué com a objectiu principal una de les reivindicacions de la campanya, la derogació de la llei Montoro.

Durant aquests mesos hi ha hagut un canvi de Govern a Madrid que ens dóna esperances de cara al futur però que no ens fa oblidar la gravetat del problema que suposa patir un infrafinançament endèmic a les nostres Illes.

No disposem de diners suficients per finançar adequadament el nostre ensenyament, la nostra sanitat, cobrir les necessitats dels nostres serveis socials, per potenciar el transport públic, especialment el tren, per desenvolupar les energies renovables i protegir el medi ambient, potenciar la nostra llengua i cultura o permetre que els nostres ajuntaments puguin disposar per les necessitats dels seus ciutadans dels cinc-cents milions d’euros que la llei Montoro no permet que gastin, en definitiva per garantir una vida digna als nostres ciutadans.

Mentre seguim essent la segona comunitat en aportar diners a l’estat i la novena a l’hora de rebre, o la que està a la coa amb inversions pressupostàries els deu darrers pressuposts estatals, o la comunitat autònoma que suporta un deute d’uns 9.000 milions d’euros per estar mal finançada des del principi i haver rebut competències com sanitat i educació pèssimament dotades. I no diguem del fet que som Illes i que tenim reconeguda la nostra insularitat a la Constitució i el dret que l’estat compensi els costos d’insularitat per l’Estatut d’Autonomia, que no s’oblidi és una llei orgànica estatal.

És per tot això que des del grup promotor de la campanya a pesar d’estar esperançats amb el canvi de Govern Central i reconeixent les dificultats que aquest té per dur endavant algunes de les mesures que necessitem urgentment per millora el nostre finançament no podem ni volem aturar la nostra campanya.

Per això tenim previst una reunió del grup promotor a principis de setembre per elaborar un full de ruta per impulsar i enfortir la campanya fins a final d’any. I esperem que tots els que estiguin convençuts que la millora del nostre finançament és una necessitat imperiosa i inajornable ens donin una mà.