3.2                    Uneix-te per un bon finançament

Dins el mes de febrer s’ha constituït el grup promotor de la campanya “Uneix-te per un bon finançament” format per CCOO, UGT, Federació d’Associacions de Veïns de Palma, PIME, OCB, STEI, Fundacions Darder-Mascaró, USO, Fundació Gabriel Alomar, Col·lectiu Aurora Picornell, Unió de Pagesos i FAPA Mallorca que pretén dur fins al darrer racó de les Illes la reivindicació d’un Bon Finançament per la nostra ciutadania i convertir aquesta justa i necessària reivindicació amb un clam massiu del nostre poble que s’escolti des de Mallorca fins a la Moncloa.

Aquesta campanya va començar el passat dia 21 a Inca amb un important acte i es desenvoluparà durant tot aquest any.

Per què demanar ara un millor Finançament? Perquè ara s’està negociant la reforma del sistema actual de finançament de les Comunitats Autònomes, profundament injust per les nostres Illes. Després de diverses temptatives de reforma una comissió d’experts designada pel Congrés dels Diputats ha fet una nova proposta de finançament autonòmic del tot insuficient. De fet, els representants de les Illes Balears en aquesta comissió i el mateix Govern de les Illes Balears han denunciat diverses vegades que el nou sistema proposat no serveix per resoldre els problemes de les Illes Balears i, fins i tot, suposa un retrocés de què s’aprovà ara fa 10 anys.

En paral·lel, s’està negociant el Règim Especial de les Illes Balears (REB). Amb l’objectiu d’equilibrar els costes que la insularitat suposa per la nostra comunitat. El juny del 2017 s’aprovà un ambiciós esborrany de document, fruit del debat entre societat civil i institucions, que fou presentat públicament a finals d’any. S’encetaren així les negociacions amb el govern central, que s’ha compromès a aprovar un REB abans que acabi el 2018.

És per tant el moment adequat per sortir el carrer i fer valer les nostres justes i històriques reivindicacions, com també fan els nostres germans del País Valencià que també pateix un finançament molt perjudicial per als seus interessos.

A continuació transcriuré el text complet del manifest escrit per aquest grup d’entitats del que caldria fer-ne el màxim de difusió i recaptar adhesions de tots els col·lectius afectats pel mal finançament. Podeu consultar tots els esdeveniments de la campanya a www.bonfinançament.com