3.3         Uneix-te per un bon finançament!

La campanya “Uneix-te per Un Bon Finançament”, que agrupa Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), el Sindicat de Treballadores i Treballadors (STEI-i), Unió de Pagesos (UPM), Unió Sindical Obrera (USO), Unió General dels Treballadors (UGT), Obra Cultural Balear (OCB), Federació Associacions de Veïns de Palma (AAVV-Palma), Fundació Gabriel Alomar, Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (FAPA-Mallorca), Fundacions Darder-Mascaró i Col·lectiu Aurora Picornell, inicia el que queda d’any amb molta il·lusió.

El camí fet fins ara, tot i que modest, està ple de victòries. Una vintena d’Ajuntaments d’arreu de l’arxipèlag s’han adherit al Manifest; a municipis com Pollença, Palma, Sa Pobla, Montuïri, Llucmajor, Porreres, Esporles, Sineu… s’han fet o estan planificats fer-se actes de suport. Així mateix no hem d’oblidar que el Consell de Mallorca, en sessió plenària, es va adherir a la campanya i els companys del País Valencià ens visitaren per compartir experiències i teixir complicitats.

L’activitat a les xarxes socials es continua. Alguns dels comentaris penjats a plataformes com Facebook han arribat a tenir milers de visites i desenes de comparticions. No hi ha setmana que no surti publicat un article d’opinió o una notícia sobre les negociacions del Règim Especial de les Illes Balears (REB), el maltractament continuo que rebem per part del Govern Central o la falta de doblers per al desenvolupament d’infraestructures cabdals per a les Illes, com per exemple, el Tren de Llevant.

En definitiva, avui el problema de l’infrafinançament de les Illes Balears està present a l’agenda política, social i mediàtica del país. I això és gràcies, en part, a la campanya. Ara doncs, els pròxims mesos, ens queda incrementar la marxa.

La campanya té programades visites al País Valencià, Menorca, Eivissa i Formentera les pròximes setmanes. Al primer territori, per compartir experiències amb els companys de la Plataforma Tracte Just per al País Valencià, que des de la seva realitat valenciana, lluiten com nosaltres, per millorar el finançament de les seves institucions. A la resta de les Illes hi anem per treballar en xarxa, intercanviar impressions i explorar vies per tal d’organitzar activitats “Per un Bon Finançament” arreu de l’arxipèlag.

D’igual forma, s’estan penjant banderoles (d’aproximadament 1mx3m) amb el lema de la campanya a les balconades dels Ajuntaments, institucions i entitats que s’hi han adherit. L’objectiu és fer present que les nostres institucions estan amb nosaltres, lluitant “Per Un Bon Finançament”.

Durant les setmanes vinents a més, sortiran a la llum tota una sèrie de materials audiovisuals que s’han fet per evidenciar com l’infrafinançament afecta qualsevol aspecte de la vida quotidiana dels ciutadans de les Illes. Transports, ensenyament, equipaments culturals… tot ve condicionat pel finançament. De fet, el primer vídeo va ser llançat ara fa uns dies, parlant del tren, i ja té més de 10.000 reproduccions.

Així mateix, s’han planejat realitzar diferents actes de protesta per reivindicar la cogestió de l’Aeroport de Mallorca, demanar al Govern Espanyol la coresponsabilitat de l’Estat amb l’assumpció del deute de la nostra comunitat i la derogació de la Llei Montoro i exigir el pagament de les inversions estatutàries que encara es deuen… pròximament tindreu més notícies.

Finalment, de cara al desembre-gener, realitzarem un acte coordinat arreu del territori. Organitzarem una concentració davant tots els ajuntaments de l’illa per tal de reivindicar un bon finançament. Però no només això: També exigirem que els partits polítics que es presentin a les eleccions del proper maig, introdueixin les nostres reivindicacions dins el seu programa electoral.

Així, seguint, a poc a poc, sense defallir.