3.2                    Un bon finançament perles Illes, la granassignatura pendent

A principis d’any es va presentar públicament el grup promotor de la campanya “Uneix-te per un bon finançament” i en roda de premsa va presentar la seva proposta, que no era altra que fer una tasca de sensibilització i crida a la mobilització a la ciutadania per exigir al Gobierno Central una millora del nostre finançament. Així mateix comunicava que volia portar endavant aquesta campanya precisament dins l’any 2018, ja que el president Rajoy anunciava que dins aquest any s’afrontaria el debat d’un nou model de finançament per les autonomies, pendent des del 2014, i un Règim Especial per les Illes.

El grup promotor, format per les entitats cíviques i socials següents: CCOO, Col·lectiu Aurora Picornell, FAAVV-Palma, FAPA-Mallorca, Fundacions Darder Mascaró, Fundació Gabriel Alomar, OCB, PIMEM, STEI, UGT, Unió de Pagesos i USO va aprovar un manifest que podreu trobar a www.bonfinançament.com es va posar en marxa i organitzà, el mes de febrer, un acte d’inici de campanya i de donar a conèixer el manifest a Inca.

Des d’aleshores s’han adherit a la campanya i assumit el manifest unes quinze entitats socials i polítiques, així com 24 Ajuntaments i el Consell de Mallorca, ho han aprovat als seus plenaris. S’han fet reunions amb entitats i actes públics a un grapat de pobles. Cal també destacar que el ressò als mitjans de comunicació de la problemàtica del finançament també s’ha incrementat, articles, entrevistes a radio i televisió, i altres.

Un punt destacat d’aquestes activitats ha estat la visita d’una delegació de la Plataforma per un finançament just del País Valencià. El 4 de maig es desplaçaren a Mallorca 14 representants de la plataforma valenciana. Molt interessant fou la

reunió conjunta dels dos organismes i la posada en comú d’experiències, així com les entrevistes i la complicitat mantinguda amb els representants de les institucions, que començà amb una audiència al Consolat de Mar, rebuts per la Presidenta, la Vicepresidenta i la Consellera d’Hisenda i un dinar de representants de les dues plataformes i presència de representants del Govern, Consell de Mallorca, representat pel seu President i Parlament. No cal dir que la presència d’aquesta visita, a la que correspondrem pròximament des de Mallorca, va tenir una forta repercussió mediàtica.

Però des d’aleshores què s’ha mogut al Gobierno Central?. En positiu lamentablement res. En tot cas s’han donat passes enrere com els crancs.

Fa uns mesos es va anunciar a bombo i platerets que el Ministre Montoro aixecaria les prohibicions als Ajuntaments, però a hores d’ara les coses segueixen per l’estil, els Ajuntaments continuen sense poder fer les contractacions i les despeses que vertaderament necessiten, en definitiva resten mancats d’autonomia local, per cert reconeguda per la Constitució, que com cada dia queda més clar serveix per a unes coses i per altres no.

Hem conegut la proposta de pressuposts de l’estat pel 2018 i oh sorpresa!!, les Illes continuen estant a la cua en el repartiment d’inversions estatals. No hem rebut ni un euro més dels que ens deu l’estat de les inversions estatutàries i de negociar el deute ni se’n parla.

S’havia dit que la proposta de Règim Especial que havia presentat el nostre govern tindria una resposta a finals de maç i seguim esperant. I la comissió tècnica creada per proposar un nou model de finançament va concloure les seves tasques sense recollir cap de les propostes que va presentar el Sr.Guillem Lòpez Casasnoves en representació de la nostra Comunitat.

Què podem fer davant aquest decebedor panorama? Doncs no defallir i continuar lluitant. Incrementant les activitats, implicant els nostres municipis i Consell a aquesta lluita i estendre-la a les altres Illes. I això per què no estem parlant d’una reivindicació qualsevol, sinó que és vital pels nostres ciutadans.

Sense un bon finançament, l’autogovern és una broma de mal gust. Sense finançament no hi ha autogovern útil i eficaç i sense això no podem afrontar el canvi de model de desenvolupament que els nostres ciutadans necessiten. Estem parlant de temes tan vitals com millorar la mobilitat potenciant el transport públic (tren, tramvia… canviar el model energètic introduint energies renovables, enfortint l’estat del benestar (educació, cultura, serveis socials, potenciar la nostra llengua i cultura, defensar el nostre malmès territori i medi ambient, en definitiva millorar la qualitat de vida dels nostres conciutadans.

Des de Fundacions Darder Mascaró hem aportat el nostre granet d’arena a la campanya, no solament participant activament com a membres del grup promotor, sinó editant un número extraordinari de l’Altra mirada també en paper, amb el títol “Les claus d’un bon finançament…per a un futur millor” i organitzant debats i presentacions de la revista. És per això que ens atrevim a animar a tothom a implicar-se en aquesta lluita de la qual depèn el nostre autogovern, que tant va costar conquerir i el benestar de tots i totes.