La Renda Bàsica al nostre Parlament

El passat 12 de maig, tingué lloc a la sala d’actes del Parlament de les Illes Balears, unes Jornades sobre La Renda Bàsica. Foren organitzades conjuntament per la Comissió d’Afers Socials del Parlament i el Grup Renda Bàsica Illes Balears.

El Grup Renda Bàsica Illes Balears sorgeix de la confluència d’entitats que tractaven del tema de la Renda Bàsica Universal i Incondicional (RBUI), de manera aïllada i sense conèixer-se. Quan el grup Cap Endavant contactà amb el Parlament per tractar el tema de la RBUI i realitzar unes jornades, els diputats suggeriren si era possible aconseguir un únic interlocutor social per fer-les el millor possible. D’aquesta manera, l’Ateneu Pere Mascaró, Cap Endavant i la Plataforma Renda Bàsica Mallorca, que eren les entitats que ja treballaven des de feia un temps el tema de la RBUI, iniciaren els contactes per tractar la coordinació de les seves feines i millorar la seva eficàcia de manera conjunta.

Finalment el desembre de 2016 es constituí formalment el Grup Renda Bàsica Illes Balears, amb els tres col·lectius anteriors, a més de ATTAC Mallorca, Col·lectiu Alternatives, Fundació Emili Darder. Posteriorment s’ajuntà l’associació ADIS. El Grup Renda Bàsica Illes Balears admet també la presència individual de voluntariat en la seva composició interna. Ens podeu trobar a https.//rendabasicaillesbalears.wordpress.com/ i a la pàgina de facebook del mateix nom hhtps://m.facebook.com/Renta BasicaBaleares/

La programació de les Jornades sorgí del consens intern del Grup i dels diputats. Hi hagué dues ponències, una del professor de la UIB Amadeo Spadaro sobre conceptes fonamentals de la Renda Bàsica, i l’altra de Lluís Torrens, economista, membre de la Red Renta Bàsica estatal i Director de planificació de Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, sobre línies de finançament de la RBUI.

Posteriorment una taula rodona amb el professor d’economia de la UIB i regidor de Palma del PP Josep Ignasi Aguiló; la diputada per Huelva dePodemos i impulsora d’una frustrada ILP estatal sobre RBUI, Isabel Franco, ell membre de MÉS per Mallorca i Director General de Planificació de Serveis Socials del Govern, Andreu Horrach i el mateix Lluís Torrens.

Del debat i les Jornades quedaren clares algunes qüestion:. Que el tema de la RBUI de cada vegada agafa més volada. Es fa difícil ja pensar en una societat de la plena ocupació i que el treball remunerat sigui l’única manera de poder tenir una inserció i un reconeixement social. Que cal pensar en una nova forma de distribuir el treball i la jornada laboral i la RBUI ho facilitaria.

Que no es poden pensar canvis de models productius sense tenir un matalàs de protecció social estable. Que els treballs domèstics i de cures a les persones cal que siguin reconeguts com a socialment necessaris i una RBUI és una manera de fer-ho. Que les rendes garantides, tot sent una solució millor que la seva inexistència, no poden eliminar el fenomen de la pobresa.

Que els sindicats poden tenir un arma de resistència important amb una RBUI, de cara a les negociacions col·lectives. Que l’import d’una RBUI podria ser per a una persona adulta entorn de l’índex del llindar de la pobresa... Per cert la Carta Social Europea proclama que a qualsevol estat europeu, tota prestació social, sempre ha d’estar per damunt del seu llindar de la pobresa. Una Carta Social signada per l’estat espanyol però encara no ratificada per l’actual govern del PP.

Ara queda pendent el treball de conclusions de la Jornada que han de treballar conjuntament la comissió de diputats del Parlament i el Grup Renda Bàsica Illes Balears. Per seguir estudiant i treballant el tema de la RBUI i les seves possibles conseqüències a les Illes Balears. S’ha obert una línia de feina entre la societat civil i els representants electes en el Parlament per parlar seriosament del tema.

 És una gran cosa que en el Parlament ens puguem sentir realment com a dins ca nostra i fent feina braç a braç amb els seus representants. També per aquíanem pel bon camí.Aquesta web utilitza galetes. Aquí pots veure la política de galetes. Si continues navegant vol dir que l’acceptes.    Veure
Privacidad