Ens hem trobat amb representants d’aquest moviment i ens han respost:
Com valorau la celebració de la Cimera pel Clima (COP 25) a Madrid?
Ens hem pronunciat a escala estatal, i consideram que tornar a dur a Europa aquesta cimera, coneixent la situació a Xile, és una falta de respecte i una mesura electoralista per part del PSOE, ja que es va decidir en campanya.
Des d’aquí el jovent ecologista hem estat seguint amb preocupació les notícies sobre la repressió violenta contra les protestes pacífiques a Xile. Si realment volen ser proactius, a més de fer la cimera a Madrid s’han de comprometre amb mesures reals i efectives a tots els àmbits, independentment del punt del calendari electoral en què es trobin.
Quines accions preveieu i quina serà la participació de Fridays for Future Mallorca? Sabeu si hi seran presents altres col·lectius de les Illes?
Joventut pel Clima – Fridays for FutureCop25, tant a dins de l’esdeveniment institucional, com a fora.
A la COP25, participem dins la Green Zone, un espai obert a la participació dels moviments socials, grups ecologistes, comunitats indígenes i defensors del territori, organitzacions de drets humans, comunitat científica, etc. Allà, realitzarem un seguit de tallers i “performances” molt crítiques amb l’objectiu de conscienciar a la societat i a la comunitat política internacional de què l’actual sistema socioeconòmic en el qual vivim i les polítiques extractivistes neoliberals racistes promogudes pels grans poders econòmics de la UE ens duen cap a un col·lapse ecològic global i cap a un món amb una gran injustícia social.
Fora de l’institucionalisme de la COP25, participarem també a la Cimera Social o també coneguda com a Contra-Cimera (), un espai lliure autogestionat i finançat únicament per moviments socials. A la Cimera Social es realitzaran tallers, xerrades, debats, activitats artístiques, … Però no podem avançar més detalls perquè el programa d’activitats no es coneixerà fins al dissabte.
L’activitat insígnia de la Cimera Social serà la marxa internacional pel clima convocada per Fridays For Future del dia 6 de desembre i que sa espera multitudinària, on participaran més de 100 col·lectius d’arreu del món i on Fridays For Future tendra un paper molt important.
En totes aquestes activitats, els companys de FFF Mallorca hi seran presents.
Altres moviments socials de l’illa com XR Mallorca també estaran presents a Madrid durant aquestes dues setmanes de la COP25.
Com valorau l’evolució del col·lectiu Fridays for Future Mallorca? I de Joventut pel Clima en general?
En general,FFF Mallorca valorem molt positivament aquests primers mesos del moviment (recordem que nosaltres vam començar a autoorganitzar-nos aquí a l’illa a finals de març). La incidència social, mediàtica i política del moviment s’ha ajustat al que ens esperàvem, tenint en compte que és un moviment internacional i on la seva cara més visible, l’activista Greta Thunberg, s’ha mediatitzat molt.
A més, aquests mesos hem pogut teixir xarxes amb altres col·lectius ecologistes i moviments socials de l’illa molt enriquidors. Seguim treballant amb els joves i estudiants de l’illa perquè es vagin sumant. A municipis com Marratxí o Inca s’han començat a formar assemblees de FFF locals formades únicament per estudiantes d’instituts de secundària el qual estem molt contentes. Tant en l’àmbit estatal com en l’àmbit internacional comentar que Joventut pel Clima és un moviment que ha nascut per a quedar-se i el paper del jovent com a subjecte polític pel canvi ecosocial és una realitat que no es pot ocultar.
Quina és la diferència entre vosaltres i Extinction Rebellion?
Som dos moviments germans amb objectius molt semblants i que compartim la mateixa lluita. Les diferències més notables fan referència a la metodologia i a la forma de preparar i coordinar les accions. Extinction Rebellion XR per exemple, s’encaixa més en un context d’acció directa no violenta i amb performances artístiques mentre que Fridays For Future se centra més a les mobilitzacions i concentracions estudiantils i posar el paper del jovent com a motor del canvi ecosocial. La diferència d’edat entre els activistes d’un moviment i l’altre també és un aspecte diferenciat.
Creieu que s’està actuant en l’àmbit polític, a Balears, d’acord amb el nivell d’amenaça que representa la crisi climàtica?
Rotundament no. Malgrat que hi ha partits polítics més conscienciats que altres, la realitat és que veiem que tot això queda amb paper banyat. Falta voluntat política i molta valentia. Es va aprovar la declaració institucional d’emergència climàtica, una de les mesures que demanàvem, però aquesta declaració no va anar acompanyada de cap partida pressupostària, ni mesures concretes, ni polítiques vinculants. Tot es queda amb gests simbòlics i declaracions benintencionades. Si els actuals polítics actuessin amb la mateixa urgència i rapidesa contra l’emergència climàtica com quan van actuar durant la fallida de Thomas Cook ja tendríem molt guanyat, però un cop més, aquestes situacions ens confirmen el que ja sabem, que el que manen són els grans interessos i capitals econòmics.
Quines serien les accions més urgents, de cara a 2020, que demanaríeu o exigiríeu als polítics?
Actualment tant en l’àmbit estatal com a europeu des de Joventut pel Clima estem fent esforços per presentar una Iniciativa Europea a l’Europarlamanet que confiem presentar el pròxim any. (https://eci.fridaysforfuture.) En aquesta iniciativa es poden trobar mesures com:
1) Acabar amb els tractats internacionals de lliure comerç i amb les activitats extractivistes ecosides als països del Sud Global.
2) Reajustar les polítiques energètiques
3) La creació de material d’educació ambiental a tots els centres educatius i finançar programes.
4) Democratitzar les institucions i que tots els acords polítics en matèria de canvi climàtic siguin vinculants, cosa que el dia d’avui no són.