Avui, la fossa comuna més gran del món es troba a la mar Mediterrània. Entre 3,000 i 5,000 persones moren cada any intentant creuar el bocí d’aigua que separa Europa Occidental dels països del nord d’Àfrica, estripats per la guerra. 35,000 des de l’any 2000. Les màfies fan l’agost. A casa, el feixisme i la xenofòbia engreixen a costa de la demagògia, mentre la UE mira cap a altre costat davant la vulneració, a Turquia, dels drets humans dels refugiats.
Davant aquesta injustícia, la ciutadania de les Illes no s’ha quedat plegada de mans. S’organitzà la plataforma “A Balears acollim” que agrupa entitats socials, sindicats i col·lectius que treballen amb persones refugiades – Fundacins Darder-Mascaró hi forma part.- Aquesta plataforma organitzà diverses manifestacions reclamant una solució per aquest problema.
En aquest context, el passat 26 de setembre del 2017 fou la data límit perquè Espanya acollís la quota de 17,337 refugiats (només n’ha acollit un 14%). Vergonyós.
Per no oblidar l’efemèride, el passat dia 9 d’octubre, a Can Alcover, varen tenir lloc una sèrie de taules rodones on convergiren experts de l’Administració, el teixit associatiu i les ONGs que treballen en l’acollida dels refugiats per parlar del present i el futur de les polítiques d’acollida a les nostres Illes.
La jornada ‘Les Balears acollim, present i futur’ es dividí en dues parts. La primera, Mites, polítiques i protocols. L’acollida des de les nostres institucions. Intervingueren Fina Santiago, Consellera de Serveis Socials i Cooperació, i Dolça Feliu, Directora d’inclusió social i cooperació internacional a Creu Roja Illes Balears. La xerrada versà sobre quines polítiques es fan des del Govern de les Illes Balears de cara als refugiats. S’explicà les limitacions legals, les dificultats de l’acollida i les exigències que s’han anat fent des de les Illes al govern de l’Estat en aquest sentit.
A la segona taula rodona, Altres experiències i oportunitats. S’explicaren altres experiències en l’acollida i, especialment, s’informà dels projectes que els membres de la plataforma estaven posant en marxa. Així, intervingueren Ana Prats, directora de la FGTC de Sant Joan de Déu, Lucía Muñoz, tècnica de projectes de Refugees Welcome a Balears; Mauricio Tejada, president de la junta directiva de Thakhi Runa i Ruben Lago, voluntari de Proactiva Open Arms… tot un luxe de taula!
Entre tots els projectes destacà, per a mi, la iniciativa Refugees Welcome, que cerca, mitjançant una pàgina web, posar en contacte a refugiats que ja fa estona que resideixen a Balears i cerquen casa amb gent que l’ofereix. L’entitat, a més, realitza un seguiment del procés d’acollida. És un projecte que ha funcionat prou bé a Barcelona i Madrid.
Finalment, l’acte acabà amb un intens debat entre tots els participants.
Sens dubte, la jornada fou un granet d’arena més per no oblidar el que està passant davant les nostres platges. Gràcies!