Cada any se succeeixen actes polítics que recorden la brutalitat del feixisme després del cop d’estat contra la República i el calendari d’actes d’enguany torna a estar ple.
El cinc de gener al Molinar es va fer l’acte de record de l’assassinat d’Aurora Picornell i les Roges del Molinar, organitzat pel Col·lectiu Aurora Picornell, però és el mes de febrer a on es preparen molts d’aquests actes.
Des de fa molts d’anys se celebra un acte, devora el cementiri de Palma, darrerament al mur de la memòria, el 24 de febrer amb motiu de l’afusellament en aquest mateix lloc, l’any 1937, del Batle de Palma Emili Darder, el d’Inca Antoni Mateu, el diputat socialista Alexandre Jaume i l’empresari Antoni Mª Ques. Va començar a organitzar aquests actes, fa més de trenta anys la Fundació Emili Darder i fa uns quants anys l’organització d’aquest acte es va obrir, per voluntat dels mateixos organitzadors, i va agafar el relleu la Comissió 24F, formada per un bon grapat d’entitats socials, partits polítics i des de l’existència de governs d’esquerres a les nostres institucions s’han sumat als actes.
És bo recordar que el primer acte d’aquestes característiques i amb el mateix motiu es va organitzar l’any 1976, encara amb els partits polítics i sindicats no legalitzats. L’acte el va organitzar l’Assemblea Democràtica de Mallorca i segon recull el Diario de Mallorca de la data va agrupar més d’un centenar de ciutadans.
El fet és que enguany la Comissió 24F va constatar la quantitat d’actes que s’estaven preparant per aquestes dates i va decidir reunir-se amb totes les entitats que organitzaven activitats per coordinar-les i no trepitjar-se dates.
Aquest és el calendari d’activitats que es faran aquests dies, del que informem als nostres lectors de l‘Altra Mirada, tot animant-los a participar en tots els actes que puguin.
La Plataforma Democràtica, constituïda per un grup d’entitats socials amb l’objectiu de lluitar contra el racisme, la xenofòbia i en definitiva el feixisme per combatre l’auge d’aquests comportaments organitza unes jornades antifeixistes el divendres dia 21 l’horabaixa i el dissabte dia 22 al matí a Flassaders de Palma.
L’Ajuntament d’Inca que d’ençà que governa l’esquerra plural participa en els actes del cementiri de Palma i n’organitza de propis, aquest any, impulsat per la Regidora de Cultura Alice Weber, a part de participar en la celebració de l’acte de dia 24 al cementiri de Palma faran un cicle de Conferències els dies 6, 13, 18 i el 20, alguna en col·laboració amb l’OCB. Així mateix una visita guiada pels llocs de la memòria el dissabte 22 al matí i l’acte anual del memorial el 22 horabaixa al Claustre de Sant Domingo.
Una entitat constituïda entorn de la iniciativa de fer una escultura del bust d’Emili Darder que s’autoanomena Grup d’amics de Son Sardina organitza en col·laboració amb l’Ajuntament de Palma: una conferència a Son Sardina el dia 18 i una altra a la Biblioteca Ramon Llull el dia 26, sobre la figura del darrer. I la instal·lació del bust d’Emili Darder dia 24 a les 12 h a la Plaça Porta des Camp, amb la presència de la banda municipal.
I la Comissió 24F amb col·laboració amb l’Ajuntament de Palma organitzarà l’acte anual davant el mur de la memòria del cementeri de Palma el dia 24 de febrer a les 17 h.
A aquest acte hi haurà les intervencions d’un representant dels familiars, un de Memòria de Mallorca i dels Batles d’Inca i de Palma. La intervenció en nom de la Comissió 24F, que havia de fer Margalida Capellà, per motius de salut, la farà l’advocada Xisca Mas Busquets.
Si sempre han estat importants per pura justícia els actes de recuperació i reparació de la memòria democràtica, actualment ho són més si cap, per potenciar la consciència i cultura democràtiques amb època de creixement del neofeixisme a casa nostra, i arreu del món. Necessitam dignificar i reivindicar l’antifeixisme.