3.1 Cinemacat: dur la normalitat a les sales de cinema

L’Obra Cultural Balear, de la mà de Cineciutat i la Direcció General de Política Lingüística, ha posat en marxa ‘Cinemacat’, un projecte pilot de cinema en català a les Illes Balears. Cada dijous, a les 20 h, durant sis mesos, es projectarà una pel·lícula en versió original en català o subtitulada en català a aquests multicines ubicats a l’Escorxador de Palma.

La programació va arrencar el 10 de gener amb la darrera pel·lícula de Woody Allen ‘Wonder Wheel’, interpretada per Kate Winslet i Justin Timberlake, una història d’amor, desamor i relacions familiars amb el parc d’atraccions de Coney Island com a teló de fons. I en les primeres setmanes s’hi han pogut veure produccions catalanes, amb el català com a llengua original, com ‘Jean François i el sentit de la vida’, òpera prima de Sergi Portabella, ‘Segon Origen’, de Bigas Luna i Carles Porta, basada en el clàssic de la ciència-ficció en català ‘Mecanoscrit de segon origen’, de Manuel de Pedrolo, o ‘Estiu 1993, de Carla Simón.

Pel que fa a les pel·lícules subtitulades, a més de la de Woody Allen, ja s’hi han projectat la francesa ‘Demà comença tot’, d’Hugo Gélin, ‘La societat literària i el pastís de pela de patata’, de Mike Newell, sobre el conegut llibre de Mary Ann Shaffer, ‘La revolució silenciosa’, de Lars Kraume, sobre una protesta estudiantil en el Berlín de l’antiga RDA, o ‘Churchill’, de Jonathan Teplitzky, una pel·lícula biogràfica que posa el focus en les hores prèvies al desembarcament de Normandia. I moltes altres que vindran, fins a vint-i-quatre pel·lícules, estrenades en sales comercials aquests darrers mesos o en els darrers anys.

Cinemacat ofereix una entrada reduïda de 3 euros (la general és de 6) per als socis de l’OCB i de Cineciutat, com a entitats organitzadores, però també poden accedir a aquests avantatges els membres d’un ventall de mitjans i col·lectius diversos que hi col·laboren fent-ne difusió: els socis de l’Associació Ona Mediterrània (dBalears i Ona Mediterrània), els membres del Club del Subscriptor Última Hora i els subscriptors de l’AraBalears.cat (que poden sol·licitar el seu val de descompte) o els lectors del diari, que poden acudir-hi amb el retallable que es publica en els exemplars de dissabte i diumenge. Així mateix, se’n poden beneficiar tots els membres de la comunitat universitària (els estudiants i el personal d’administració amb el carnet de la UIB i el personal docent universitari amb qualsevol tipus d’acreditació), i els posseïdors del Carnet Jove.

Cinemacat disposa d’una pàgina web pròpia (cinemacat.cat) i de perfils a facebook (@cinemacatcat), twitter (@cinemacat_cat) i instagram (@cinemacat_cat). De la comunicació se’n fa càrrec l’empresa Ressò.

L’OCB, Cineciutat i la DGPL del Govern de les Illes Balears pretenen que Cinemacat esdevengui l’embrió d’una programació estable de cinema en català a les nostres Illes.

Es fa feina (en el moment d’acabar aquest escrit) en la seva ampliació imminent al cinema documental, tot aprofitant l’espai ‘Documental del mes’ que projecta Cineciutat subtitulat en català el darrer dimarts de cada mes, i es preveu a mitjà termini obrir noves línies de programació, enfocades prioritàriament al cinema infantil original o doblat en català i, en segon terme, al cinema d’adults doblat en català. Tot això serà possible la pròxima temporada, després de l’estiu, amb la incorporació de nous exhibidors (i, si és possible, altres localitats, de la part forana i de les altres illes) i nous col·lectius que vulguin col·laborar en el projecte. Això sí: a condició que persisteixi i es consolidi la bona acollida que els espectadors li han donat aquests primers dos mesos.